آبله مرغان در نوزادان

آبله مرغان در نوزادان

آبله مرغان منجر به بروز برخی مشکلات از جمله تب بالا و جوش‌های قرمز روی بدن می‌شود. ویروس این بیماری فوق العاده مسری است و میتواند گسترش پیدا کند. اما میزان عفونت آبله مرغان به دلیل واکسیناسیون چندان زیاد نیست و نوزاد خیلی زود بهبود پیدا می‌کند. اما این بیماری چیست و چه مراقبت‌هایی نیاز دارد؟ و آیا اصلا می‌شود از آن جلوگیری کرد؟ در ادامه پاسخ این سوال‌ها را می‌خوانید.

چه چیزی باعث آبله مرغان می شود

آبله مرغان که به آن واریسلا نیز می‌گویند توسط ویروس واریسلا- زوستر ایجاد می‌شود که از خانواده ویروس هرپس است. این بیماری در افراد بالای 50 سال شیوع زیادی دارد. هرچند این بیماری اغلب در قشر جوان بروز می‌کند، براساس آمار مرکز کنترل بیماری‌های ایالات متحده این بیماری می‌تواند کودکان و نوزادان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

نوزاد چطور مبتلا به آبله مرغان می شود

نوزاد زمانی که در معرض ویروس واریسلا قرار می‌گیرد مبتلا به آبله مرغان می‌شود. یک نوزاد به روش‌های زیر در معرض ویروس قرار میگیرد:

  • زمانی که نوزاد توسط فردی که این بیماری را دارد لمس شده یا نگهداری شود.
  • استنشاق قطرات عطسه یا قرار گرفتن در تماس با بزاق فردی که آبله مرغان دارد.
  • تماس با اقلام شخصی فرد آلوده مانند ظروف، اسباب بازی و …



علائم آبله مرغان نوزاد

دوره انکوباسیون ویروس واریسلا بین 10 تا 21 روز است. این به آن معناست که کودک می‌تواند 21 روز بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس علائم را نشان دهد. بثورات قرمز از علائم اولیه آبله مرغان است. بثورات برای اولین بار در سر و صورت ظاهر می‌شود و در نهایت در سراسر بدن گسترش می‌یابد. بثورات در 5 مرحله ایجاد می‌شود و هر کدام به مدت 24 ساعت طول می‌کشد. این 5 مرحله عبارتند از قرمزی، ایجاد حباب‌های آبدار، حباب‌های ابری، باز شدن زخم و ایجاد پوسته‌های خشک قهوه‌ای. مجموعه جدیدی از بثورات 4 تا 5 روز بعد دوباره ظاهر می‌شود. بنابراین شما ممکن است هر 5 مرحله را در قسمت‌های مختلف بدن ببینید. ضمن آنکه نوزاد تب بالای 38 درجه نیز دارد.

  • علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، سرفه و عطسه
  • درد شکم دائمی یا مکرر و کاهش اشتها
  • بدن درد و خستگی عمومی نیز در نوزاد دیده می‌شود
این علائم تهدیدکننده زندگی نیست اما باید به پزشک مراجعه شود

تشخیص آبله مرغان در نوزادان

پزشک متخصص با دو روش می‌تواند بیماری را تشخیص دهد؛ یکی مشاهده است که پزشک از طریق بررسی بثورات به وجود آبله مرغان پی می‌برد. روش دوم آزمایش خون است که در صورتی که پزشک درباره تشخیص قطعی مردد باشد آن را تجویز می‌کند.

درمان آبله مرغان در نوزادان

آبله مرغان نیازی به درمان‌های پزشکی ندارد زیرا آبله مرغان یک بیماری ویروسی است و بنابراین هیچ درمان پزشکی ویژه‌ای ندارد. باید منتظر باشید سیستم ایمنی نوزاد این ویروس را از بین ببرد. پزشک ممکن است به نوزاد آنتی هیستامین تجویز کند تا خارش را کاهش دهد. با این حال برخی داروهای ضدویروسی وجود دارد که برای نوجوانان و افراد بزرگسال تجویز می‌شود که در صورت داشتن شرایط آلرژیک مانند اگزما و آسم قطعا باید تجویز شود. بدون دارو کودک مبتلا به آبله مرغان طی 5 تا 10 روز از اولین ظهور علائم بهبود می‌یابد.


کمک والدین به نوزاد مبتلا به آبله مرغان

شما می‌توانید اقدامات زیر را برای سرعت بخشیدن به بهبود نوزاد انجام دهید:

استراحت مناسب

مانند هرگونه بیماری ویروسی دیگر در آبله مرغان نیز استراحت به سرعت بهبود کمک می‌کند. بنابراین اجازه دهید کودک بخوابد.

مایعات زیاد

به تغذیه با شیر مادر همچنان ادامه دهید. اگر کودک بالای یک سال است میتوانید مواد غذایی مانند آب مرغ و سوپ عدس را به او بدهید. رژیم غذایی مایعات می‌تواند به تغذیه کودک کمک کند زیرا غذاهای جامد به دلیل درد و زخم معده به سختی قابل خوردن است.

کوتاه کردن ناخن‌ها

کودک به دلیل خارش بثورات مدام می‌خواهد آنها را با ناخن دستکاری کند بنابراین برای پیشگیری از این اتفاق بهتر است ناخن‌های کودک را کوتاه کنید تا آسیبی به خود نزند.

حمام اسفنجی خنک

استفاده از آبی که در دمای اتاق قرار دارد به صورت روزانه برای شستشوی کودک می‌تواند به کاهش شدت خارش کمک کند.

می توان از آبله مرغان نوزاد جلوگیری کرد

واکسن آبله مرغان می‌تواند کودک را در مواجهه با ویروس محافظت کند. اما سایر اقدامات درمانی دور نگهداشتن نوزاد از افراد آلوده است و البته حفظ بهداشت عمومی. محیط اطراف کودک را تمیز نگهدارید و مدام دستهای خودتان را بشویید و اسباب بازی‌های کودک را تمیز کنید زیرا ویروس‌ها می‌توانند در سطوح بی‌جان همچنان زنده بمانند. گفتنی است نوزادانی که واکنش شدید به عوارض واکسن نشان می‌دهند نمی‌توانند دور دورم واکسن را دریافت کنند. نوزادان مبتلا به ایدز به دلیل سیستم ایمنی ضعیف نمی‌توانند واکسن دریافت کنند. همچنین نوزادان سرطانی یا آنهایی که حساسیت دارند قادر به دریافت واکسن نیستند.
 

برگرفته از سایت: نینی سایت

دیدگاه شما

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.