اگر به تازگی مادر شدهاید و به دنبال راهی برای آرام کردن نوزاد دلبند خود هستید، پستانک یکی از بهترین گزینهها برای شماست. این وسیله از تحریکپذیری کودک میکاهد و گریههای گاه و بیگاه او را به حداقل میرساند. بسیاری از نوزادان علاقه دارند بعد از خوردن شیر یا هنگام تاب خوردن در گهواره و در آغوش کشیدن از پستانک استفاده کنند. تحقیقات علمی نیز نشان دادهاند که استفاده از پستانک، خطر
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در خواب را کاهش میدهد. امروزه پستانکها در انواع و اقسام طرحها، رنگها، جنسها و … در بازار موجود هستند. این موضوع والدین تازه وارد را دچار سردرگمی میکند. از آنجایی که هر کودک با ویژگیهای فیزیکی و رفتاری منحصر به فرد متولد میشود، پستانک نیز باید منحصر به هر نوزاد انتخاب شود. این مقاله شما را با انواع پستانکها و مزایا و معایب هر یک آشنا خواهد کرد. به علاوه
راهنمای کامل خرید شیشه شیر نیز به شما کمک میکند تا شیشه شیر مناسبی را برای فرزندتان انتخاب کنید.
انواع پستانک کدامند؟
هر پستانک از 3 قسمت تشکیل شده است؛ سری، صفحه محافظ و دستگیره. سری در دهان کودک قرار میگیرد و حالتی شبیه به نوک پستان مادر دارد. صفحه محافظ نیز با جلوگیری از فرو رفتن پستانک به دهان از خفگی کودک پیشگیری میکند. پستانکها انواع مختلفی دارند؛ از جمله:
پستانک چند تکه
در این نوع پستانک، سری و صفحه محافظ و دستگیره به طور جداگانه تولید و روی هم سوار شدهاند. اغلب پستانکهای موجود در این دسته قرار میگیرند. قبل از استفاده از پستانک چند تکه توصیه میشود سری آن را با فشار دست بکشید تا از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید. اگر سری پستانک به راحتی با دست جدا شود، کودک را در خطر خفگی قرار خواهد داد. این پستانک را می توانید در رنج قیمت 2 تا 80 هزار تومان تهیه کنید. پستانک پنبه ريز مدل 4005E یکی از نمونه های پرفروش و ایرانی این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 3 هزار تومان دارد.
پستانک یکتکه
در این نوع پستانک تمام قسمتها به صورت یکپارچه در یک قالب تولید شدهاند. بنابراین بخشهای مختلف آن را نمیتوان از هم جدا کرد. این نوع پستانک از لحاظ خطر خفگی، انتخاب مطمئنتری است. علاوه براین به دلیل سطح یکپارچهای که دارد جرم و آلودگی کمتری به خود جذب میکند. این پستانک را می توانید در رنج قیمت 15 تا 30 هزار تومان تهیه کنید. پستانک چيکو مدل 34011 یکی از نمونه های پرفروش این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 18 هزار تومان دارد.
پستانک ارتودنسی
سری این پستانک برخلاف پستاکهای گرد و معمولی، در ابتدا صاف و در انتها کمی گرد است و در بعضی مدلها از ابتدا تا انتها صاف و سربالا است. این پستانکها به زبان اجازه حرکت میدهند و بر دندانها و لثهها فشار وارد نمیکنند. بنابراین باعث اختلال در رشد دهان و فک نخواهند شد. این پستانک را می توانید در رنج قیمت 3 تا 80 هزار تومان تهیه کنید. پستانک بيبی لند مدل 388 یکی از نمونه های پرفروش این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 11 هزار تومان دارد.
پستانک فانتزی
امروزه پستانکهای فانتزی بسیاری با شکلهای مختلف در بازار موجود هستند. پستانکهایی به شکل سبیل و دندان و پستانکهای عروسکی از گزینههای پرطرفدار به شمار میآیند. این پستانکها، با هر بار دیدن کودک، لبخند را به لبهای شما میآورند. این پستانک را می توانید در رنج قیمت 10 تا 20 هزار تومان تهیه کنید. پستانک ارتودنسی سبیل و لب Joyful Baby Pacifier مدل JBP1012 یکی از نمونه های این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 9 هزار تومان دارد.
پستانک شبنما
پستانکها به راحتی گم میشوند. پستانکهای شبنما و رنگ روشن خیلی راحتتر به چشم میآیند و پیدا میشوند. علاوه براین، پستانک شبنما موقع خواب روشنایی ضعیفی به اطراف ساطع میکند. خیلی از مادران معتقدند این ویژگی مانند چراغ خواب به خواب کودک کمک میکند. این پستانک را می توانید در رنج قیمت 30 تا 70 هزار تومان تهیه کنید. پستانک ارتودنسی شبرنگ 2 عددی دکتر براون طرح گوسفند یکی از نمونه های این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 63 هزار تومان دارد.
پستانک غذاخوری
با گذر از 6 ماهگی میتوان با استفاده از پستانک غذاخوری، کودک را با طعمها و مواد غذایی جدید آشنا کنید. برای مثال در فصل تابستان میتوانید تکههای فریز شده میوه را در پستانک غذاخوری قرار دهید تا کودک همگام مکیدن آن از طعم و خواص میوه نیز بهرهمند شود. این پستانکها تعویض رژیم غذایی از رژیم مایع به جامد را نیز برای کودک تسهیل میکند. همچنین کثیف شدن لباس یا میز غذا را به حداقل میرساند. این پستانک را می توانید در رنج قیمت 10 تا 20 هزار تومان تهیه کنید. پستانک غذاخوری Wee یکی از نمونه های این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 14 هزار تومان دارد.
بعضی از پستانکها دارای قاب محافظ و بند حمل نیز هستند. این تجهیزات، نگهداری از پستانک را آسانتر میکنند. توجه داشته باشید که برای وصل کردن پستانک به کودک فقط از بند حمل مخصوص آن استفاده کنید. این بند توسط یک گیره به لباس کودک متصل میشود و او را در خطر خفگی قرار نمیدهد.
نکته: قبل از استفاده از پستانک جدید حتما آن را با آب گرم و صابون شستشو دهید. بعد از شستشو نیز بهتر است آن را در دستگاه استریل بگذارید.
کدام جنس مناسبتر است؟
سری پستانک میتواند از مواد مختلفی تولید شده باشد؛ از جمله:
سیلیکون
رایجترین ماده برای تولید پستانک سیلیکون است. شستشوی سیلیکون آسان است و کمتر به خود بو میگیرد. این نوع سری را میتوان در ماشین ظرفشویی شستشو داد، مگر اینکه خلاف آن روی بستهبندی محصول ذکر شده باشد. پستانک با سری سیلیکونی را می توانید در رنج قیمت 3 تا 80 هزار تومان تهیه کنید. پستانک يوميی مدل Orthodontic یکی از نمونه های پرفروش این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 19 هزار تومان دارد.
لاتکس
این ماده نرمی و انعطافپذیری بیشتری نسبت به سیلیکون دارد. به همین دلیل خیلی از کودکان آن را ترجیح میدهند. اما سری لاتکس به دلیل نرم بودن، زودتر کهنه و خراب میشود. همچنین بعضی از کودکان نسبت به آن آلرژی نشان میدهند. این نوع سری را نمیتوان در ماشین ظرفشویی شستشو داد، مگر اینکه خلاف آن روی بستهبندی محصول ذکر شده باشد. پستانک با سری لاتکس را می توانید در رنج قیمت 20 تا 30 هزار تومان تهیه کنید. پستانک چيکو مدل 38014 بسته 2 عددی یکی از نمونه های پرفروش این نوع پستانک است که قیمتی در حدود 20 هزار تومان دارد.
پلاستیک
از این ماده کمتر در تولید سری پستانک استفاده میشود. با این حال دوامش زیاد و شستشوی آن آسان است. خیلی از کودکان سری پلاستیکی را پس میزنند زیرا حس خوشایندی از آن دریافت نمیکنند. علاوه براین ممکن است بعد از مدتی روی سری آن خراشها و ناهمواریهایی ایجاد شود و به بافت لطیف دهان کودک آسیب برساند. پستانک بيبی لند مدل 391 یکی از نمونه های پستانک با سری پلاستیکی است که قیمتی در حدود 5 هزار تومان دارد.
بهترین سن برای استفاده از پستانک
بعضی از متخصصان معتقدند قبل از استفاده از پستانک باید با رفتارهای کودک هنگام درد، نفخ، گرسنگی و خواب به خوبی آشنا شوید. همچنین بهتر است تا آغاز وزنگیری نوزاد (حداقل تا 10 روزگی) به او پستانک ندهید. درمورد نوزادانی که از شیر خشک تغذیه میکنند، نگرانی کمتری نسبت به پستانک وجود دارد. این نوزادان میتوانند از همان روزهای اول تولد از پستانک استفاده کنند. اما نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، بهتر است تا 6 هفتگی از پستانک استفاده نکنند. در غیر این صورت، تفاوت بین سری پستانک و پستان مادر ممکن است باعث گیج شدن نوزاد و اختلال در مکیدن شیر از پستان شود. لازم به ذکر است که استفاده از پستانک حداکثر تا 2 سالگی توصیه میشود.
چطور بفهمیم کودک به پستانک احتیاج دارد؟
برای تصمیمگیری راجع به این موضوع باید به رفتارهای نوزاد توجه کنید. مکیدن شیشهشیر با علاقه (حتی در زمان خالی بودن)، به دهان گذاشتن سینه مادر بدون مکش شیر و مکیدن انگشتان دست و پا از جمله رفتارهایی هستند که وقت مناسب برای خرید پستانک را نشان میدهند. البته باید توجه داشت که بعضی نوزادان این علامتها را از خود بروز نمیدهند. در این موارد فقط با آزمون و خطا میتوانید به علاقه او نسبت به پستانک مطلع شوید. در صورتی که نوزاد از قرار دادن پستانک داخل دهان امتناع میکند، میتوانید سری پستانک را به شیر مادر یا شیرخشک آغشته کرده و در دهانش بگذارید. در نهایت اگر کودک باز هم پستانک را پس بزند باید به انتخاب او احترام گذاشته و از راه دیگری برای آرام کردن استفاده کنید.
پستانک هر چند وقت یک بار باید تعویض شود؟
سری پستانک بعد از مدتی کهنه خواهند شد. زمان تعویض پستانک به میزان استفاده و شدت مکیدن نوزاد بستگی دارد. در صورت بروز هرگونه پارگی، سوراخ، تغییر رنگ، کشآمدگی، شلشدگی، چسبناک شدن (حتی بعد از شستشو) و جدا شدن بخشهای مختلف باید پستانک را تعویض کرد. بیاهمیتی نسبت به این موارد، سلامت کودک را به خطر میاندازد.
سایز پستانک را در نظر بگیرید
پستانکها براساس سنین مختلف دارای سایزهای متفاوتی هستند. این سایزها معمولا در 4 گروه 0 تا 3 ماهه، 3 تا 6 ماهه، 6 تا 18 ماهه و 18 تا 36 ماهه تقسیمبندی میشوند. پستانک حتما باید متناسب با سن کودک خریداری شود. در غیر این صورت به آرام شدن کودک کمک نمیکند و ممکن است سلامتی او را به خطر بیندازد. صفحه محافظ پستانک نیز باید حداقل 4 سانتیمتر بزرگتر از عرض دهان او باشد. همچنین باید سوراخهایی برای عبور هوا بر روی آن تعبیه شده باشد تا از حساسیت رطوبتی پوست کودک جلوگیری شود.
نگران BPA و فتالات نباشید
امروزه پستانکها بدون استفاده از مواد مضری مثل BPA و فتالات تولید می شوند. با این حال بهتر است موقع خرید به عبارت «فاقد BPA و فتالات» روی بستهبندی محصول توجه داشته باشید.