نی نی سایت: تا به حال هرجا حرف از دیابت بود، فقط اسم «دیابت نوع یک» و «دیابت نوع 2» شنیده میشد اما حالا دانشمندان اعلام کردهاند
دیابت 5 نوع متفاوت دارد و احتمالا هر کدام، روشی درمانی خاص خود را دارد.
دیابت- یا سطح کنترل نشده قند خون- به طور طبیعی به دو دسته
دیابت نوع یک و دیابت نوع 2 دستهبندی میشود اما متخصصان علوم پزشکی در سوئد و فنلاند معتقدند تصویر پیچیدهتری که از این بیماری کشف کردهاند، منجر به شخصیسازی درمان دیابت خواهد شد که به این زودی میسر نخواهد شد.
از هر ۱۱ فرد بزرگسال در جهان یک نفر دچار بیماری دیابت است که خطر حمله قلبی، سکته مغزی، نابینایی، نارسایی کلیوی و نقص عضو را در او افزایش میدهد.
دیابت نوع یک چه فرقی با دیابت نوع 2 دارد؟
دیابت نوع یک در واقع بیماری مربوط به سیستم ایمنی بدن است که تصادفی به کارخانههای تولید انسولین (سلول های بتا) در بدن حمله میکند و به این ترتیب هورمون کافی برای کنترل سطح قند خون وجود نخواهد داشت.
دیابت نوع 2 عمدتا به عنوان بییماری «سبک زندگی ناسالم» شناخته میشود چون چربی بدن میتواند بر روند فعالیت انسولین در بدن تاثیر بگذارد.
در این مطالعه که توسط محققان مرکز دیابت دانشگاه Lund سوئد و انستیتو طب مولکولی فنلاند انجام شده، ۱۴ هزار و ۷۷۵ بیمار با آنالیزهای دقیق خونشان، مورد بررسی قرار گرفتند.
با دسته بندی جدید دیابت آشنا شوید
نتیجه این مطالعه که در مجله The Lancet Diabetes and Endocrinology منتشر شده است، نشان داد که احتمالا میتوان این بیماران را در 5 شاخه مجزا دستهبندی کرد:
- دسته اول: دیابت خود ایمنی شدید که شبیه با دیابت نوع یک قدیمی است و افراد در دوران جوانی به آن مبتلا میشوند که بدن آنان اگرچه سالم به نظر میرسد اما به دلیل یک بیماری ایمنی قادر به تولید انسولین نیست.
- دسته دوم: بیماران دیابتی با کمبود شدید انسولین که در ابتدا بسیار شبیه به بیماران دسته اول هستند. این گروه از بیماران که در دوران جوانی مبتلا میشوند از وزن مناسبی برخوردارند اما بدن آنان قادر به تولید انسولین نیست و البته این اختلال ناشی از نقص در سیستم ایمنی بدن آنها نیست.
- دسته سوم: بیماران دیابتی با مقاومت شدید انسولینی در این گروه جای میگیرند که به طور کلی به اضافه وزن دچار هستند و اگرچه بدنشان انسولین کافی تولید میکند اما بدن قادر به واکنشدهی به این هورمون نیست.
- دسته چهارم: دیابت خفیف مرتبط با چاقی که اساسا در افرادی با اضافهوزن بالا مشاهده میشود اما این گروه به لحاظ متابولیک نسبت به بیماران گروه سوم به وضعیت نرمال نزدیکترند.
- دسته پنجم: دیابت خفیف مرتبط با سن که به طور چشمگیر در افرادی که سن بالایی دارند رخ می دهد و علائم آنها اندکی خفیفتر است.
به گزارش نی نی سایت، این متخصصان معتقدند در مطاعه فعلی فقط 5 دسته شناسایی شدهاند اما ممکن است در تحقیقات بعدی، این تعداد افزایش یابد و بر اساس ژنتیک و فاکتورهای محیطی محلی افراد مختلف، حتی ممکن است تعداد زیرشاخههای
دیابت به 500 دسته مختلف برسد!
با این حال، تقسیم دیابت به 5 دسته فعلی هم میتواند دستاورد بزرگی در درمان دقیقتر و بهتر آن داشته و احتمالا محققان به زودی میتوانند دیابت نوع 2 را به طور کامل شکست دهند اما همچنان به اصلاعات بیشتری در خصوص شرایط زندگی مبتلایان به دیابت نوع 2 نیاز دارند.
برگرفته از سایت: نینی سایت