روزهای اول به دنیا آمدن نوزاد به عنوان یک موجود شگفت انگیز، توام با هیجان زیادی است. بسیاری از مسائلی که قبلا ظاهرا چیز مهمی نبوده اکنون بسیار پیچیده به نظر میرسد. برای حفظ و ارتقا سطح سلامت و رشد و تکامل نوزاد توصیههایی وجود دارد که در اینجا نکاتی از طب سنتی ایرانی بیان میشود.
فوت و فنهای تغذیه نوزاد
اولین چیزی که به نوزاد باید داده شود شیر مادر است، شیر مادر باعث لینت طبع نوزاد شده و به دلیل جذب راحت، سبب تقویت او میشود. طول مدت شیر خوردن و تعداد آن باید بر حسب قوت نوزاد باشد ولی برای راحتی مادر و تنظیم هضم و خواب نوزاد بهتر است با نظم باشد.
- برای تشخیص مناسب بودن شیر از نظر کیفیت و کمیت در 6 ماه اول بعد از تولد مدام باید کودک را وزن کرد و تحت نظر گرفت.
- غذای مادر هم خصوصیت خاصی ندارد، مقدار آن کافی و خوب و سریع الهضم باشد.
- بهترین شیر، شیر مادر است؛ حتی اگر پستان بیشیر باشد و نوزاد آن را بمکد برای نوزاد مفید خواهد بود.
- صبحها بهتر است قبل از شیردادن، مادر کمی شیرش را بدوشد و دور بریزد و سپس به نوزاد خود شیر بدهد.
بعد از 7-6 ماهگی به محض بیرون آمدن دندانهای شیری کودک، باید غذای کمکی را شروع کرد و صبح و عصر حریره رقیقی به کودک داد و کم کم بر غلظت و مقدار آن افزود و نیز میتوان آبگوشتی که نان در آن تکه شده باشد را کم کم به خردسال داد.
فوت و فنهای شستشوی نوزاد
- بدن نوزاد باید از خشکی و جریان هوا دور باشد؛ برای شروع شستشو، اول به بدن نوزاد نمک بمالند و بعد اورا بشویند. کسی که نوزاد را شستشو میدهد باید به این مسئله توجه کند که آّب در گوش نوزاد نرود.
- در طب سنتی ایرانی توصیه شده در آبی که نوزاد با آن شستشو میشود قسط و سماق و شمبلیله و آویشن جوشانده شده باشد. بعد از شستشو باید با پارچه نرمی نوزاد را خشک کرده و بدن اورا گرم نگه داشت.
- نوزاد در معرض باد و هوای سرد در محل حمام نباشد. نباید او را در حمام زیاد نگه داشت تا صورتش سرخ شود. بهترین زمان حمام بعد از خواب طولانی است؛ چون اکثرا نوزادان شب، طولانی میخوابند بهترین زمان حمام، صبح اول وقت است.
- تا 40 روزگی بهتر است روزی یک بار نوزاد را به حمام ببرند، در هوای گرم تا روزی 3-2 بار هم میتوان نوزاد را شستشو داد؛ بعد از 40 روزگی هر 7 روز یکبار حمام بردن نوزاد کافی است در تابستان بهتر است هفتهای دو بار نوزاد را شستشو بدهید.
- در هوای گرم، بهتر است آب نیم گرم و در هوای سرد، آب متمایل به گرمی باشد.
- در طب سنتی ایران بعد از حمام روغن مالی توصیه شده است؛ باید دقت کرد موقع روغن مالی تا وقتی محل ناف نوزاد خشک نشده روغن به آن ناحیه مالیده نشود.
- در طب سنتی توصیه شده پسر تا 4 ماه با روغن گاو یا روغن دنبه یا پیه تازه و دختر تا 2 ماه با روغن بنفشه یا روغن بادام روغن مالی شود؛ بعد از گذشت این زمان، 4 تا 7 روز یک بار روغن مالی کافی است.
فوت و فنهای خواباندن نوزاد
- عضلات پشت در دو طرف مهرهها آرام با روغن ماساژ داده شود تا اگر به دلیل خوابیدن مدام به پشت، گرفتگی و کوفتگی در آن ناحیه ایجاد شده باشد، رفع شود. بسیار اتفاق افتاده که نوزاد گریه و زاری زیادی کرده و با مالیدن این ناحیه آرام خوابیده است.
- در طب سنتی ایرانی توصیه شده که به آرامی مثانه نوزاد را نیز ماساژ دهند.
- نوزاد در طول یک ماه اول زندگی از لمس کردن و ماساژ ملایم بسیار لذت میبرد و این کار به او آرامش میدهد.
- توصیه شده بینی نوزاد همیشه تمیز نگه داشته شود که کیپ شدن بینی، سبب تنگی نفس و خشکی حلق او نشود.
- در طب سنتی توصیه شده که تا 4-3 ماهگی نوزاد را قنداق کرده تا از اعضا محافظت شود و نوزاد با جنبانیدن دست و پا به سایر اعضایش آسیب نرساند.
فوت و فنهای محل نگهداری نوزاد
- بهتر است سر نوزاد موقع خواب کمی بلندتر باشد و در گهواره آرام تاب داده شود.
- پوشاندن کلاه نرم و گرم از توصیههای اکید طب سنتی است.
- خانهای که نوزاد در آن است باید نور معتدل متمایل به تاریکی داشته باشد چون در نور قوی چشم نوزاد آسیب میبیند. در آن خانه صدای بلند نباید شنیده شود.
- بعد از 3 روز می توان با لحن خوش برای نوزاد آواز خواند، نوزاد از صداهای ملایم لذت میبرد و آرام میشود.
دوران نوزادی با تمام سوالات و ابهامات به سرعت میگذرد و خاطره و تجربه شیرینی را به یادگار میگذارد ولی حواسمان باید باشد که نادیده گرفتن مسائل کوچکی مثل بد شیر خوردن نوزاد، مکیدن ضعیف او، زردی، بیحالی نوزاد و دفع ادرار و مدفوع کم و ….. میتواند عوارض جبرانناپذیری به جا بگذارد بنابراین در صورت بروز هر مشکلی برای نوزادتان حتما برای اطمینان از بیخطر بودن آن مسئله با پزشک مشورت کنید.
برگرفته از سایت: نینی سایت