نینی سایت: با اینکه امروزه تعداد زنان شاغل در جامعه ما کم نیستند و زنان بسیاری همپای مردان در فعالیت اقتصادی مشغول کار هستند اما هنوز هم مشکلات و مسائل متعددی پیرامون وجوه مختلف این موضوع وجود دارند. از جمله سوالاتی که برای بسیاری از کاربران ما نیز مطرح بودند و در بحثهای مختلفی درباره آنها صحبت میشد، از جمله اینکه:
آیا زنان باید همه چیز را در مورد حقوق و مزایای خود با همسرشان در میان بگذارند؟
نقشها و وظایف در خانه چه تعریف تازهای به خود میگیرد؟
با مردانی که به خاطر اطمینان از درآمد همسرشان کار خود را رها میکنند، چه باید کرد؟ و سوالاتی از این دست. ما سعی کردیم با کمک یک کارشناس به برخی از این سوالات در سلسله مباحثی با عنوان دردسرهای زنان شاغل پاسخ دهیم.
محمد رضابیگی، روانشناس بالینی در این مورد میگوید:
زندگی امروزی ما در جنبههای مختلف، تغییرات بزرگی نسبت به گذشته داشته است و سرعت این تغییرات نیز هر روز بیشتر از قبل میشود. این تغییرات مختلف نه تنها در شکل و شیوه زندگی که در روابط میان افراد، تعریف نقشها، وظایف و حتی هنجارهای اجتماعی نیز تاثیر گذاشته است.
یکی از این تغییرات را میتوان در تعریف جایگاه اجتماعی زن دنبال کرد. اگر بخواهیم به گذشتههای دور نگاه کنیم تقسیم نقشها در زندگی مشترک خودبهخود و بر اساس الگوهایی که قدمت آنها باعث شده بودند به عنوان اصول کلی پذیرفته شده باشند، وظایف زن و مرد را به صورت شفاف و روشن تعیین میکردند. در اغلب موارد مادران کارهای خانه و نگهداری از بچهها را به عهده داشتند و پدران بیرون از خانه کار میکردند. هر یک از زوجین وظایف خود را میشناخت و تداخلی در امور آنها وجود نداشت و در نتیجه مشکل و سوالی نیز مطرح نبود.
وقتی اوضاع عوض میشود!
اما زندگی انسان همیشه با تغییر و تحول همراه است بر خلاف حیوانات؛ حیوانات صرفا همگام با طبیعت و غریزه خود زندگی میکنند و تغییر بزرگی در سبک زندگی آنها به وجود نمیآید که منشا فکری داشته باشد اما برعکس انسان دارای اختیار عمل است و زندگی خود را آن طور که میخواهد و مناسب میداند، شکل میدهد. به همین دلیل، با گذشت زمان وقتی زنان در مقاطع بالاتر تحصیل کردند ودر نتیجه وارد حوزه کار شدند، تعریف نقش آنها در خانه و جامعه به سادگی گذشته امکانپذیر نبود. شاید همین پیچیدگیها و ظرایف این وضعیت جدید باعث شده که نظرات جامعهشناسان و روانشناسان در مورد کار کردن زنان بیرون از خانه مختلف و متضاد باشد. برخی این موضوع را تایید و عدهای هم آن را رد میکنند. به عقیده من نباید رد این موضوع مشکلی را حل نمیکند و اساسا درست نیست، بلکه این حقیقت را باید پذیرفت و به جای حذف صورتمساله باید دنبال راهکار برای مشکلات و برطرف کردن نواقص آن باشیم. از طرفی انسان در طول سالیان زندگی و ساخت تمدنهای مختلف و پیشرفت در جنبههای گوناگون، تصمیماتی را اتخاذ کرده و مسیری را پیموده است که او را امروز به اینجا و با این ویژگیها رسانده است، بنابراین انکار یکی از این تصمیمات و نادیده گرفتن این خط سیر اشتباه است.
زنان شاغل با موضوعات مختلفی مواجه هستند. مدیریت میان خانه و محل کار، تقسیم وظایف، تعریف جدید نقشها و… برخی از مسائلی است که در برخی موارد زندگی آنها را دچار چالش میکند. ما قصد داریم چند سوال مهم و شایع در این مورد را مطرح کنیم و به آنها جواب دهیم.
شوهرم نباید بفهمد!
یکی از شایعترین دغدغههای ذهنی خانمهای شاغل این است که آیا باید همسرشان را در جریان میزان حقوق خود قرار دهند و اینکه حقوق خود را صرف مخارج خانه و مایحتاج زندگی مشترکشان کنند؟ برای پاسخ دادن به این سوال بگذارید تصور کنیم که شما نخواهید همسرتان اطلاعی از میزان درآمدتان داشته باشد و اصلا از آن وجهی را به مخارج خود و پیشبرد زندگی اختصاص ندهید. در این صورت نخستین اشتباهی که مرتکب شدهاید این است که میان خودتان و شریک زندگیتان مرز تعیین کردهاید.
توصیه ما به تمام زوجهای جوان این است که از ابتدای زندگی هیچ خط و مرزی را میان خود و همسرشان قائل نشوند، البته نباید این مرز را با شکستن حریم خصوصی شخص اشتباه گرفت؛ مقصود ما جدا کردن من از تو و تعیین سهم و مقدار است. وقتی شما خط و مرز میکشید در حقیقت میان خودتان جدایی به وجود میآورید. درست مانند کشورهایی که در حقیقت همه روی یک زمین وجود دارند اما مرزهایی که انسانها برای خود ایجاد کردهاند باعث جدایی آنها از هم شده است.
«زندگی مشترکِ» تمام و کمال
شکل ایدهال در میان زوجها این است که همه چیز مشترک باشد. مگر غیر از این است که مفهوم زندگی مشترک مبین همین مقصود است؟ برای این موضوع ما حتی توصیه میکنیم که شما با همسرتان حساب بانکی مشترک داشته باشید، خریدهای خانه را با هم انجام بدهید و تمام تصمیمات مالی، برنامهریزی در امور کلی و… را با هم انجام دهید و هر دو در آنها چه به لحاظ ذهنی و چه به لحاظ مالی شریک باشید.
برخی از زنان شاغل اعتقاد دارند که چون کار کردن خارج از منزل از وظایف آنها نیست و این کاری است که آنها علاوه بر وظایف تعریفشده خود انجام میدهند پس حق دارند که حقوق و مزایا و امکاناتی که شغل آنها برایشان ایجاد کرده است را برای خودشان یا به هر ترتیبی که صلاح میدانند، مصرف کنند. اینجا هم همان مرزبندی اتفاق میافتد و آن اشتباه تکرار میشود. البته ما همیشه در شرایط ایدهآل زندگی نمیکنیم و از طرفی هم میتوان این نکته را یادآور شد که با نگاه عرف و قانون، حق زن این است که حقوق خود را برای خودش مصرف کند و همسرش را در آن دخالت ندهد اما در شرایط ایدهآل میتوان با در نظر گرفتن اینکه چون هر واکنشی که هر یک از زوجین در زندگی از خود نشان میدهند به یکدیگر مرتبط است و بر زندگی دیگری نیز تاثیر میگذارد، سر کار رفتن خانم روی زندگی مشترکشان و همسرش موثر است و تبعات (چه مثبت و چه منفی) به دنبال خود دارد. بنابراین رفاه و امکانات شغل او نیز مانند سایر تبعات شامل حال هر دو نفر باشد و هر دو با هم در مورد آن تصمیمگیری کنند.
درباره مسائل دیگر که شامل تقسیم وظایف و نقشها و آسیبها و موارد دیگر در مطالب بعدی صحبت خواهیم کرد.
برگرفته از سایت: نینی سایت