نی نی سایت: تهوع یکی از برجستهترین نشانههای بارداری است که بسیاری از شما آن را در خانمهای فامیل یا سریالهایی که از تلویزیون پخش میشوند دیدهاید. همه خانمها تهوع در بارداری را دوران بسیار رنجآوری میدانند و در این مورد با هم تفاهم دارند که میخواستند آن هرچه زودتر تمام شود و ادامه بارداری را بدون دردسر سپری کنند. به هین دلیل ما درباره علل تهوع دوران بارداری و احتمال بروز آن با پریسا الماسی، کارشناس مامایی، گفتگو کردیم.
الماسی درباره تهوع دوران بارداری میگوید: ویار در لغت به معنای اشتیاق و میل شدید است که گاهی به میل و خواست شدید زن باردار برای خوردن چیزی گفته میشود. اما ویار در دانش پزشکی به تهوع صبحگاهی در زنان باردار میگویند. تقریبا سهچهارم زنان باردار در سهماهه اول بارداری از تهوع رنج میبرند. این حالت معمولا در حدود هفته ششم شروع میشود اما میتواند زودتر و حتی در هفته چهارم هم شروع شود. حدود نیمی از زنان مبتلا به تهوع صبحگاهی در هفته چهاردهم بارداری بهبود مییابند.
عوامل روحی و عصبی در پیدایش ویار تا حدی موثر هستند. همچنین این تهوع علاوه بر اینکه باعث کماشتها شدن زن باردار میشود، میتواند برای رحم و جنین هم خطرناک باشد بنابراین پیشگیری از آن ضروری است.
الماسی با بیان اینکه علت ویار و این نوع تهوع، تغییرات فیزیکی زن در بارداری است، علل ویار را نام میبرد:
1- افزایش سریع هورمون بارداری در اوایل حاملگی
2- افزایش حس بویایی و حساسیت زن باردار به بو
3- حساسیت دستگاه گوارش
4- کمبود ویتامینها از جمله ویتامین B
5- مشکلات روحی و روانی: از نظر محققان بعضی از زنان از نظر روانی بیشتر مستعد تهوع و استفراغ هستند و این یک پاسخ غیرطبیعی نسبت به استرس است.
احتمال تهوع و استفراغ دوران بارداری در چه شرایطی بیشتر است؟
1- در بارداریهای دوقلویی و چندقلویی
2- اگر خانم باردار سابقه تهوع و استفراغ در بارداریهای قبلی را داشته باشد
3- وجود سابقه تهوع و استفراغ به عنوان عارضه مصرف قرصهای ضدبارداری
4- سابقه استعداد به بیماری حرکت
5- استعداد ژنتیکی تهوع بارداری
6- سابقه سردردهای میگرنی
پیکا در بارداری نشانه چیست؟
الماسی درباره پیکا توضیح میدهد: در بارداری از پیکا به عنوان ویار نام برده میشود. در صورتی که پیکا یعنی زن باردار موادی را مصرف میکند که ارزش تغذیهای چندانی ندارند. پیکا عبارت است از مصرف مواد با ارزش تغذیهای کم یا بدون ارزش تغذیهای و همچنین اشتیاق زنان باردار به خوردن غذاهای عجیب و غریب پیکا نامیده میشود. تمایل به مواد غذایی مانند یخ، نشاسته و خاک برجستهترین مثالها درباره ویار هستند.
علت پیکا به روشنی مشخص نیست اما نیاز غریزی برای کمبود مواد معدنی در رژیم غذایی باعث این عارضه میشود مثلا خوردن خاک رس برای کمبود آهن درست است. بر همین اساس الماسی میگوید: عوامل روانی مرتبط با زندگی در مکان نامطلوب، درآمد کم و محرومیتهای روانی هم میتواند باعث بروز پیکا شود. همچنین پیکا ممکن است منجر به بروز سوءتغذیه شود.
پیکا عوارضی هم دارد. چون بسیاری از مواد غیرخوراکی حاوی مواد سمی هستند، مصرف آنها باعث بروز مسمومیت و کاهش جذب مواد معدنی مورد نیاز بدن میشود.
از سایر عوارض پیکا میتوان به انسداد روده به دلیل مصرف بیش از حد نشاسته یا گل، صدمه به دندان به دلیل جویدن مواد غیر خوراکی و ابتلا به عفونتهای انگلی به دلیل خاک خوردن اشاره کرد. عوامل افزایشدهنده خطر پیکا شامل سابقه خانوادگی پیکا، تغذیه نامطلوب، فقر، عقبماندگی ذهنی، بیماریهای روانی و کمخونی هستند.
برگرفته از سایت: نینی سایت