عجیب نیست اگر این روزها، غذا خوردن برایتان سختترین کار باشد. افزایش آزاردهنده حجم بزاق دهان و تهوع غیرقابل کنترل، مشکلی است که بسیاری از زنان باردار را چون شما به دردسر میاندازد. نگران نباشید! افزایش بزاق دهان در ماههای بارداری، طبیعی است و آسیبی به کودک شما نمیرساند. اگر ادامه این مطلب را بخوانید، دلایل اصلی دچار شدن به این حالت و راههای مهار بزاق دهان را با شما در میان میگذاریم.
چیزی تغییر نکرده
غدد بزاقی شما، معمولا در شرایط عادی هم به اندازه دوران بارداری بزاق تولید میکنند اما از آنجا که مدام آنها را به طور ناخودآگاه فرو میبرید، متوجه این میزان تولید بزاق نمیشوید. در حالیکه در دوران بارداری، به دلیل بلع کمتر بزاق، انباشته شدن آن در دهان را احساس میکنید.
شاید هم تغییر کرده
در همه موارد توان کمتر زنان باردار برای بلع آب دهان نیست که باعث تجمع آن در دهان میشود، بلکه ممکن است در این ماهها، غدد بزاقی هم بیشتر از ماههای قبل از بارداری فعالیت کنند. تغییرات هورمونی و عوامل دیگری که پژوهشگران هنوز تمامی آنها را کشف نکردهاند، زمینه را برای افزایش ترشح بزاق دهان فراهم میکند.
زیاد گرسنه میشوید
بعید نیست افزایش بزاق دهان شما، باعث بیشتر گرسنه شدنتان شود. از سوی دیگر، بعید نیست که توان کمتر شما برای بلعیدن آب دهانتان، زمینه را برای دچار شدن شما به حالت تهوع فراهم کند. افزایش بزاق چه علت دچار شدنتان به حالت تهوع باشد و چه معلول آن، آزار دهنده است و آرامش شما را در این هفتهها کمتر میکند.
معدهتان قل قل میکند
سوزش سر دل و ریفلاکس اسیدی معده، یکی دیگر از علتهای افزایش بزاق دهان است. وقتی مری شما توان کمتری برای مهار این اسید دارد و آن را به بالای مجرای گوارشیتان میفرستد، غدد بزاقیتان هم فعالتر میشوند. ریفلاکس اسیدی، نه تنها به افزایش میزان بزاق میانجامد، بلکه زمینه را برای دچار شدنتان به حالت تهوع هم فراهم میکند.
دندانهایتان پوسیدهاند
اگر در ماههای بارداری، دندانهایتان یکی یکی پوسیدند تعجب نکنید. پوسیدگی دهان و عفونتهای دهانی، از اتفاقات شایع دوران بارداری هستند و همین اتفاقات هم زمینهساز افزایش بزاق دهان میشوند.
چه باید کرد؟
– بزاق دهان شما مسئولیت پاکسازی دهان و دندانهایتان را برعهده دارد و وقتی پوسیدگی دندانهایتان بیشتر شود، میزان آن در دهان هم افزایش مییابد. دندانهایتان را چندبار در روز بشویید و در صورت تجویز پزشکتان، از مکملهای کلسیم و ویتامین D استفاده کنید تا احتمال پوسیدن دندانهایتان پایین بیاید.
– رژیم غذایی که در این هفتهها رعایت میکنید هم بر میزان ترشح بزاق دهانتان تاثیرگذار است. به همین دلیل باید در این روزها، کمتر از قبل غذای نشاستهای و حاوی کربوهیدرات میل کنید و سعی کنید که غذاها را در وعدههای کوچک اما متعدد میل کنید.
– برای بلع بهتر بزاق دهان، جویدن آدامسهای بدون قند را امتحان کنید. جویدن آدامس حجم بزاق دهان را کمتر نمیکند اما بلع آن را برایتان آسانتر میکند.
– همیشه یک بطری آب کنار خود داشته باشید و سعی کنید زیاد آب بنوشید. بعید نیست که حالت تهوع شدید شما و استفراغ کردن، باعث کم آب شدن بدنتان شوند، پس به دنبال راهی برای تامین آب از دست رفته بدنتان بگردید.
– افزایش میزان بزاق دهان شما، احتمالا بعد از چند هفته برطرف میشود. گرچه برخی از زنان چندین ماه از این مشکل رنج میبرند، اما اغلب زنان باردار، بعد از گذشت چند هفته، کاهش ترشح بزاق دهان را گزارش میدهند. پس اگر هیچ یک از این راهها تاثیر نداشتهاند، صبور باشید.
-در صورتی که به شکل آزار دهندهای حجم بزاق دهان شما افزایش یافت و حالت تهوع شدید، حتی فکر کردن به غذا را برایتان دشوار کرد، حتما با پزشکتان در این مورد صحبت کنید. شاید در این هفتهها، بتوانید با مصرف داروهای بیضرر ضد تهوع، به این وضعیت پایان دهید.
برگرفته از سایت: نینی سایت