بهترین راه برای تشخیص کافی بودن شیرمادر، افزایش وزن و قد شیرخوار بر اساس منحنی رشد است که با مراجعه به پزشک کودکان و با بررسی رشد ماهیانه شیرخوار این کار میسر است. در اولین روزهای زندگی کودک یعنی در هفته اول، وزن شیرخوار کم می شود ولی از روز هفتم، کودک به وزن اولیه باز می گردد. دلیل این کم شدن وزن ، خروج کودک از محیط مایع رحم است. با رشد مناسب و تغذیه خوب در پایان 6 ماهگی، وزن کودک دو برابر وزن هنگام تولدش می شود. تغذیه کودک در 6 ماه اول، تغذیه انحصاری با شیرمادر است. کودک به هیچ ماده غذایی دیگری،. حتی آب هم نیاز ندارد و اگر به دفعات کافی و مقدار مناسب شیر بخورد، تمام نیازهایش تأمین می شود. دادن آب قند، جوشانده ها و داروهای خودسرانه یک اشتباه بزرگ است و موجب حساسیت غذایی و غیرغذایی کودک در سنین بالاتر و افزایش احتمال آلودگی به میکروب اسهال می شود.
اگر مادر به دلایلی مانند درد نوک سینه، تنبلی یا بیحالی یا تکنیک غلط نگه داشتن نوزاد به هنگام شیردهی و… ، به نوزاد خود به میزان لازم و به طور مکرر شیر ندهد، ممکن است شیر او به طور موقت کم شود. قبل از هر چیز اصول شیردهی را مطالعه و رعایت کنید. بیماریها و همچنین استفاده از قرصهای ضد بارداری حاوی استروژن نیز میتوانند بر تولید شیر تأثیر بگذارند. در برخی از زنان یک وضعیت زیستی یا فیزیکی مانند اختلال هورمونی و یا جراحی سینه میتواند موجب کاهش میزان تولید شیر شود. با این حال در اغلب زنان مشکل جریان یافتن شیر به بیرون و رسیدن آن به نوزاد است و نه تولید آن. سینه ها مقدار زیادی شیر تولید میکنند، اما به دلایلی برای مثال تکنیک غلط شیردهی به نوزاد، نوزاد به اندازه کافی شیر دریافت نمیکند.
کودکی که از شیر مادر تغذیه میکند به طور طبیعی در طول شب به دفعات برای تغذیه بیدار میشود ولی والدین ممکن است اشتباها بیدار شدن و شیر خوردن مکرر او را طی ساعات شب به حساب عدم کفایت شیر مادر بگذارند. بعضی از مادران حتی به توصیه یا فشار اطرافیان، شیرخشک هم به فرزند خود میخورانند و چون به دلیل مقدار و نوع چربی و پروتئین موجود در شیرخشک، هضم آن خیلی مشکلتر وطولانیتر از شیر مادر است بنابراین شیرخوار ممکن است مدت طولانیتری بخوابد و طلب شیر نکند و این تصور غلط را برای خانواده ایجاد کند که چون گرسنگی او با دادن شیرخشک برطرف شده و بیشتر هم خوابیده پس شیر مادر ناکافی است.
شیرخواران علاقه بسیار زیادی به مکیدن دارند و هرگاه به پستان مادر دسترسی نداشته باشند ممکن است با مکیدن دستها، خود را مشغول کنند. بعضی اوقات مکیدن انگشتان و دستها از دوران جنینی و داخل رحم شروع میشود.
بعضی از مادران رنگ و غلظت شیر دوشیده شده خود را با شیر پاستوریزه یا شیرخشک مقایسه میکنند که این قیاس کار صحیحی نیست. شیر مادر با اینکه آبکیتر به نظر میرسد اغلب در مقایسه با شیرهای مورد اشاره از کالری بیشتر و ارزش غذایی بالاتری برخوردار است.
از ویژگیهای ارزشمند شیر مادر آن است که نه تنها هضم بسیار آسانی دارد بلکه قسمتهایی از چربی شیر مادر حتی قبل از ورود به دستگاه گوارش هضم شده و به صورت اسیدهای چرب آزاد در میآید که میتواند به سرعت جذب شود و انرژی آن بلافاصله مورد استفاده قرار گیرد. شیرخواران به دلایل مختلف ممکن است بعضی روزها حتی به صورت ناگهانی علاقه و میل بیشتری به «زودبهزود شیر خوردن» از خود نشان بدهند که این تغییر رفتار میتواند موجب نگرانی اطرافیان و سوءتعبیر آنها در مورد کاهش حجم شیر مادر شود. در حالی که چنین تغییراتی در افزایش ناگهانی دفعات تغذیه و کاهش فواصل آن اکثرا طبیعی است. به عبارت دیگر بسیاری از شیرخواران حوالی 2 تا 3 هفتگی، 6 هفتگی و 12 هفتگی ناگهان تمایل پیدا میکنند که زودبهزود شیر بخورند و این تمایل ممکن است برای چند روز ادامه یابد
بعضی از مادران کاهش حجم شیری که از پستان آنان نشت میکند یا توقف کامل نشت شیر را دلیل کم شدن شیرشان میدانند در حالی که این امر ممکن است صرفا ناشی از تعادل و هماهنگ شدن تولید شیر مادر با نیازهای کودک باشد.
پستانهای مادر از 2 تا 3 روز پس از تولد نوزاد، پرخونتر و محتقنتر شده و همراه با افزایش تولید شیر به سرعت بر حجم آنها افزوده میشود بهطوری که میتواند حتی به درد پستانها منجر شود. پس از چند روز این حالت پرخونی و احتقان پستانها از بین میرود ولی تولید شیر همچنان افزایش مییابد. بسیاری از مادران کاهش اندازه پستان و از بین رفتن حالت سفتی آن را که ناشی از پرخونی و احتقان است و به عبارت دیگر کوچکتر و شل شدن پستان را حمل بر کاهش حجم شیر خود میکنند که این برداشت نادرستی است.
بعضی از مادران عدم احساس رگ کردن پستانها را دلیل کاهش شیر خود میدانند در حالی که احساس رگ کردن پستان مادر میتواند با گذشت زمان کاهش یابد یا اصولا ممکن است بعضی از مادران رگ کردن پستان را حس نکنند ولی میتوانند با مشاهده آثار آن به وجودش پی ببرند.
برخی از مادران که قادر نیستند شیر پستانهای خود را بدوشند، تصور میکنند که شیر کافی ندارند. در صورتی که موفقیت در امر شیردهی، بهرغم غریزی بودن، نیازمند آموزش مادر است. طبیعتا در مورد دوشیدن صحیح پستانها اهمیت آموزش به مراتب بیشتر است.
بسیاری از مادران گریههای فرزند خود را دلیل ناکافی بودن شیر خود میدانند. هر چند بهتر است هرگاه شیرخواری گریه میکند مادر او را زیر پستان خود قرار دهد ولی در عین حال بسیاری از شیرخواران صرفنظر از اینکه چگونه تغذیه شوند همه روزه مدت زمانی را گریه میکنند و باید او را بغل کنید. بعضی از خانوادهها به جهت نگرانی از اینکه فرزندشان «بغلی شود» تلاش میکنند خیلی او را بغل نگیرند. در حالی که مطالعات نشان داده است گریه نوزادی که روزی سه ساعت اضافه در آغوش حمل میشود در سن چهار هفتگی به حدود نصف کاهش مییابد.
برگرفته از سایت: نینی سایت