آميل نيتريت برای درمان حملات حاد آنژین صدری به کار می رود . ولی به دلیل وجود داروهایی با سمیت کمترمانند نیترات ها کمتر مورد استفاده می گیرد . این تر کیب عموماً در درمان مسمومیت با سیانید مصرف می شود.این دارو همچنین به عنوان داروی کمک تشخیصی در بررسی عملکرد ذخیره ای قلب استفاده می شود .
به نظر می رسد که اثر ضد آانژین آمیل نیتریت در نتیجه کاهش فشار شریانی سیستمیک و ریوی باشد و کاهش برونده قلبی به دنبال مصرف آمیل نیتریت، ناشی از گشاد شدن عروق محیطی می باشد. به عنوان پاد زهر مسمو میت با سیانید،آمیل نیتریت موجب تشکیل متهموگلوبینمی می گردد. این ماده با سیانید تر کیب شه و تبد یل به تر کیب غیر رسمی سیانومتهموگلوبین می شود.
اثر آن طی 30 ثانیه شروع شده و 5-3 دقیقه ادامه خواهد داشت. متابولیسم آن کبدی است وتقریبا %33 آن از راه کلیه ها دفع می گردد.
عوارض شایع سر گیجه، و منگی هنگام بر خاستن از حالت خوابیده و یا نشسته، بر افروختگی صورت و گردن، سردرد خفیف، تهوع یا استفراغ، نبض سریع و بی قراری می باشد.
مصرف همزمان با داروهای پایین آورنده فشار خون و سایر داروهای گشاد کننده عروق اثرآن را تشدید می کند. اثرات آنتی هیستامین و نوراپی نفرین و استیل کوین در مصرف همزمان با آمیل نیتریت کاهش می یابد .داروهای مقلد سمپاتیک اثر آمیل نیتریت را کم می کنند.
به عنوان ضد آنژین، مقدار 0.3 میلی لیتر(یک آمپول) استنشاق می شود و می توان آن را هر 5-3 دقیقه تکرار کرد به عنوان پادزهر مسمومیت با سیانید در صورت لزوم هر 5 دقیقه به مدت 60-30 ثانیه تا زمان به هوش آمدن استنشاق می شود. سپس فاصله مقادیر طولانی شده و تا 24 ساعت مصرف دارو ادامه می یابد.
1- در بیماران سالخورده ،احتمال بروز کمی فشار خون در حالت ایستاده بیشتر است .
2- در کم خونی شدید، خونریزی مغزی و ضربات وارده به سر، پر کاری تیروئید و انفارکتوس اخیر میو کارد با احتیاط مصرف گردد.
1- بیمار باید آمپول را در میان دستمالی شکسته 6-1 بارآن را استنشاق کند و سپس در حالت نشسته و خوابیده قرار گیرد .
2- این دارو قابل اشتعال است. توجه:در صورت کاهش شدید فشار خون و یا بروز غش، باید مصرف دارو قطع شود.
1- خودداری از باز نمودن آمیل نیتریت در جایی که احتمال احتراق وجود دارد .
2- تجویز آمپول های 0.3-0.8 ml و خرد کردن آنها روی گاز یا پارچه .
3- قرار دادن بیمار به وضعیت نشسته حین تجویز و بلافاصله پس از تجویز دارو به دلیل احتمال بروز افت وضعیتی فشار خون .
4- توجه به مدت زمان کنترل درد توسط دارو ( در مورد کنترل درد و کولیک کلیوی ) .
5- کنترل مکرر علایم حیاتی بیمار تا پایدار شدن آنها و ادامه یافتن کوتاه مدت تاکی کاردی رفلکس به علت افت فشار خون .