تقریبا همه مادران بعد از اینکه متوجه میشوند سر کودکشان شپش گرفته، قبل از استفاده از روشهای خانگی به سراغ شامپوهای مخصوص درمان شپش سر میروند. با این حال خیلی از آنها نحوه درست استفاده از این شامپوها را نمیدانند و یا در مراحل استفاده از شامپواشتباه میکنند و شپش سر فرزندشان درمان نمیشود. بنابراین ما از دکتر وحیده صباغی، پزشک عمومی، نحوه درست شامپو زدن برای درمان شپش سر کودک، مراحل و نکات مربوط به آن را پرسیدیم.
مادر باید موهای کودک را نمناک کنند بهطوری که موهای او تر باشد و شامپو به همه موها آغشته شود.
در مرحله بعد مادر باید با شانهریزی که در جعبه شامپو قرار دارد یا شانههای دندانهریزی که برای تقسیم مو به کار میرود، موهای بچه را به خوبی شانه کند. مادر میتواند برای شانه زدن بهتر، از لای دندانههای شانه، نخهای نامرئی رد کند چون باعث میشود تخم شپش بهتر به شانه گیر کند. این نخهای نامرئی در خیاطی به کار میروند. آنها باید شانه کردن را به دقت از ریشه مو شروع کنند چون معمولا رِشکها نزدیک به ریشه موها قرار میگیرند.همچنین جاهایی مانند پشت گوشها، پشت سر و شقیقهها بیشتر دچار رِشک میشود. شانه کردن مرحله بسیار مهمی است و موی بچهها باید درست و دقیق شانه شود.
شامپو باید 8 تا 10 دقیقه روی سر بچه باقی میماند و در این 10 دقیقه مادر باید موی سر بچه را شانه کند. بهتر است این کار در حمام اجام شود تا مادر بتواند به وسیله آب تخمهای شپش را بشورد. معمولا روی برچسب شامپوها درج شده: فاصله 7 روزه یا دوهفتهایِ بینِ دو وعده شامپو زدن، باید 10 روز باشد. در فاصله بین دو بار شامپو زدن، مادر اجاز ندارد مجددا از شامپو استفاده کنند چون جذب پوستی میشود و ما به هیچوجه نمیتوانیم اجازه دهیم میزان سموم بدن بچه افزایش پیدا کند.
در فاصله بین دو وعده شامپو زدن (فاصله 10 روزه تا دوهفتهای)، مادر میتواند از شانه و سرکه استفاده کند. به این صورت که شانه را به سرکه آغشته کنند یا آن را با استفاده از افشانهها به موهای بچه بپاشد و شروع کند به شانه کردن موهای او.
مادران باید برای شانه کردن موهای کودک حوصله به خرج دهند و حتی اگر نیم ساعت هم طول کشید این کار را ادامه بدهند. بعد از آن باید سرکه را از روی سر بچه به خوبی بشویند تا روی پوستش نماند و او را دچار حساسیت نکند.
اگر پوست بچه به سرکه حساس است، میتوانند آن را با آب رقیق کنند. مادران میتوانند از سرکه روزی دو تا سه بار استفاده کنند چون از نظر شیمیایی مشکلی ندارد و بهد از آن به خوبی سر بچه را بشویند.
اگر در مرحله دوم به سر بچه دو بار شامپوی پِرمِترین زدند و جواب نداد، مشخص میشود شپش به این شامپو مقاوم است. در این شرایط مادران باید از محلول دایمِتیکون 4 درصد (محلول دایلیس) استفاده کنند. این محلول مانند سس مایونز باید 8 ساعت روی سر بماند. روش استفاده از آن به این صورت است که این محلول را به سر کودک میمالند و روی سر را با پلاستیک فریزر یا کلاه مخصوص رنگ میپوشانند. آنها باید اجازه دهند محلول روی موهای سر کودک خشک شود و بعد از 8 ساعت آن را به خوبی شانه کنند و بشورند.
مادران باید بدانند هنگامی که موهای کودک آغشته به شامپو، سرکه یا سس است آنها را شانه کنند. چون شانه باید همراه مادهای باشد که سر به آن آغشته شده است. معمولا اگر شامپوی پِرمِترین نتواند شپش سر بچه را درمان کند، باید موهای او را کوتاه کنند.
با کوتاه کردن موی بچه، هنگام شانه زدن، شانه راحتتر از انتهای مو تا آخر مو میآید و شپشها را جمع میکند. از طرفی خانوادهها هم به موی بلند فرزندشان حساس شدهاند و به هیچوجه حاضر نیستند موی آنها را کوتاه کنند. در صورتی که موی کوتاه برای بچه بهتر است و شستشو و بازرسی آن هم برای پزشک آسانتر میشود. علاوه بر آن چون چشمان پزشکان به دیدن شپش آشناست میتوانند آن را زود تشخیص داده و درمان کنند اما مطمئنا مادرانی که حوصله داشته باشند هر هفته حجم زیاد موهای فرزندشان را با دقت بررسی کنند بسیار کم هستند.
برگرفته از سایت: نینی سایت