شپش سر کودکان کابوس بزرگ خانوادههاست. بیشتر مادران زمانی که میبینند موهای فرزندشان دچار شپش شده، طوری وحشت میکنند که انگار دنیا به آخر رسیده است. آنها به سرعت سراغ انواع شامپوهایی میروند که در داروخانهها برای درمان این عارضه موجود است. در صورتی که راههای دیگری هم برای درمان شپش سر وجود دارد که ساده هستند؛ معرفی همین راهها بهانه ما برای گفتگو با دکتر وحیده صباغی، پزشک عمومی شد. در این مصاحبه از دکتر صباغی خواستهایم چند روش ساده برای درمان شپش سر کودک به مادران پیشنهاد کند.
دکتر صباغی میگوید با توجه به اینکه شپش سر در دختران فضای بیشتری برای تخمگذاری دارد، لازم است بدانید برای درمان شپش سر در کودکان، اجباری به کوتاه کردن موهای او نیست؛ اما اگر موها کوتاه شوند، درمان کردن شپش آسانتر میشود. در کنار کوتاه کردن مو به عنوان یک روش مکمل از روشهای زیر هم به عنوان روش کمکی استفاده کنید.
یکی از راههایی که مادران میتوانند با روش خانگی شپش سر کودکان را درمان کنند، آسیاب کردن اسپند و پودر کردن آن است. سپس به اندازه دو الی سه قاشق غذاخوری از آن را در یک قوری دم کنند و بگذارند کمی سرد شود. این عصاره خنک شده برای استفاده روی سر کودکان مناسب است. بعد از آن به همین صورت موهای بچه را شانه بزنند و سپس موهای او را بشویند.
پیشگیری از ابتلا به شپش سر آسانتر از درمان آن است؛ اما اگر این کار موثر واقع نبود، استفاده از اتوی مو برای از بین بردن شپش سر کودکان یکی دیگر از راههایی است که میتوان سراغش رفت. اتوی مو ممکن است به دلیل حرارت زیادی که دارد در از بین بردن تخم شپش موثر باشد؛ اما یادتان باشد که اتو، تخمها را از مو جدا نمیکند. همچنین چون پاک کردن اتوی مو سخت است، امکان انتقال آن به دیگران وجود دارد.
یکی از ترفندهای غیر علمی برای از بین بردن شپش سر کودکان استفاده از سس مایونز است؛ بعضیها معتقدند از این روش نتیجه خوبی گرفتهاند و بعضیها هم به دلیل علمی نبودن این روش آن را تایید نمیکنند. اگر میخواهید از این روش استفاده کنید باید در فاصله بین دو بار شامپو کردن با استفاده از شامپوی مخصوص شپش سر، سس مایونز ساده را به سر بچه بمالید. سس مایونز ساده باید مثل رنگ مو با موهای کودک مخلوط شود؛ سپس یک کلاه یا کیسه پلاستیکی روی سرش بگذارید تا چند ساعت به همان صورت بماند. این سس با روغن و سرکهای که دارد باعث لغزندگی رِشکها میشود. مادران بهتر است این کار را در شب انجام دهند و بگذارند این ماده تا صبح روی سر بچه باقی بماند. سپس صبح با حوصله موهای بچه را شانه کنند. همچنین بهتر است روزی این کار را انجام دهند که کودک در خانه باشد و به مدرسه نرود.
لباسهایی که فرزندتان در یک یا دو هفته اخیراز آنها استفاده کرده، مستعد پرورش شپش سر کودکان هستند. آنها را در کنار لباسهای سایر اعضای خانواده قرار دهید و با آب جوش ضدعفونی کنید. اگر میخواهید لباسها را در ماشین بشویید، ماشین لباسشویی را روی حرارت 90 درجه قرار دهید.
اگر فرزندتان عادت دارد با عروسکش در تخت بخوابد، لباسی دارد که در آب با حرارت بالا خراب میشود و نمیخواهید آن را دور بیندازید یا بالشی دارد که روکش آن به هر دلیلی جدا نمیشود، بهتر است این موارد را در کیسههای زباله رنگی ضخیم بیندازید، هوایشان را خارج کنید و سرشان را محکم گره بزنید. بگذارید این کیسهها و محتویاتشان به مدت 10 تا 14 روز باقی بمانند. اگر حشره یا تخم شپش در آنها باشد، کشته میشود چون اکسیژن به آن نخواهد رسید. بعد از این کار میتوان لباسهارا با درجه حرارت کمتری شست.
همه ملحفهها، روکش بالشها و تشکها حتما باید با آب جوش شسته شوند. همچنین اگر وعده اول شامپوی مخصوص شپش سر را به سر کودک زدهاید، نباید او را دوباره در همان رختخواب بخوابانید؛ بلکه حتما باید ملحفههای قبلی کودک را بشویید و هر شب آن را عوض کنید. بعضیها میگویند شستن یک روز در میان ملحفه هم موردی ندارد. در هر حال باید این کار را تا تمام شدن این دوره انجام داد؛ چون اگر سر کودک از رِشک و شپش پاک شود اما شپش سر کودکان همچنان در ملحفه و بالش باقی مانده باشد، باز هم وارد موهای او میشود و روی سرش تخمگذاری خواهد کرد.
با آخرین درجه جاروبرقی همه فرشها و مبلها را جارو بکشید و کیسه آن را داخل یک پلاستیک بگذارید. در آن را محکم گره بزنید و سپس دور بیندازید. اگر کیسه آن قابل دور انداختن نیست محتویاتش را خالی کنید و کیسه را با آب جوش بشویید.
به فرزندتان آموزش دهید در مدرسه مقنعهاش را با همکلاسیاش عوض نکند چون همین کار باعث شیوع شپش سر کودکان بین دانشآموزان دیگر میشود. همچنین مرتب مقنعهاش را بشویید و بعد اتمام دوره مقنعه دیگری برایش تهیه کنید.
بهتر است بدانید خوابیدن با موهای خیس نمیتواند به تنهایی باعث ابتلا به شپش سر کودکان باشد؛ چون اگر حشرهای وجود داشته باشد، چه موهای بچه خیس باشد و چه خشک، روی موهای او تخم خواهد گذاشت. بنابراین به جای نگرانیهای بیهوده، هر هفته به خوبی سر فرزندتان را بررسی کنید و از اصول بهداشتی غافل نشوید.
برگرفته از سایت: نینی سایت