نینی سایت: همین که نوزادی به دنیا میآید، همه دوستان و آشنایان و وابستگان به دیدنش میروند و غیر از احوالپرسی از مادر شروع میکنند به توصیههایی که چه بخور و چه نخور تا نکند شیر کافی نداشته باشی یا نوزادت مریض شود! گاهی در این میان حرفهای ضد و نقیضی هم زده میشود و هر کس به مخالفت با دیگری برمیخیزد و تجویزش را بیاثر یا حتی مضر میداند. این وسط مادر میماند که چه کند و به کدام توصیه گوش دهد. اما بیایید تمام نسخههای خانگی را فراموش کنیم و از یک اهل فن در این مورد کمک بگیریم.
غزاله زمانی، کارشناس تغذیه درباره اهمیت تغذیه مادر در دوران شیردهی و تاثیر آن روی سلامت نوزاد میگوید: غذای مادر در دوران شیردهی باید کافی و غنی از همه مواد غذایی اصلی باشد چرا که مادری که تغذیه کافی دارد، شیر کافی تولید خواهد کرد و کودک سالمی خواهد داشت.
او درباره میزان کالری مورد نیاز بدن مادر و گروههای غذایی توضیح میدهد: میزان احتیاج کالری مادر شیرده عبارت است از 500 کالری اضافه که جهت سوختوساز بدن مادر و تولید شیر مورد نیاز است. به همین دلیل مادر باید در دوران شیردهی مواد پروتئینی، کلسیم، ویتامین و مواد مغذی بیشتری مصرف کند. پس مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین، کربوهیدراتهایی مانند برنج، پاستا، نان، سیبزمینی و لبنیات که سرشار از کلسیم هستند توصیه میشود. در این دوران نیاز به مایعات افزایش مییابد ولی باید توجه کرد که مصرف بیش از اندازه مایعات نیز سبب افزایش تولید شیر نخواهد شد. (8 الی 10 لیوان آب کافی است)
زمانی میگوید به طور تجربی مشخص شده مصرف برخی خوراکیها افزایش دهنده شیر مادر است، او در این مورد اعتقاد دارد: «هرچند دلایل علمی درباره این مواد غذایی و عملکردشان در پروسه تولید شیر ارائه نشده است اما مصرف آنها از قدیمالایام باعث آرامش خاطر و اعتماد به نفس بیشتر در مادران شده است. برخی از این مواد غذایی که باعث افزایش شیر مادر میشوند، عبارتند از: بادام، کنجد، شاهدانه، شبدر، دم کرده رازیانه، شیر، ماست، دوغ، ماءالشعیر، ماهی، کاهو و غلات پرک شده مخصوصا جوی پرک شده.»
غزاله زمانی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی، در پایان به مواد غذایی غیر مجاز برای مادران شیرده اشاره و آنها را در چهار گروه عمده دستهبندی میکند:
– دم کردههای گیاهی: گاهی دم کردههای گیاهی مانند چای نعناع و گل گاو زبان موجب بروز اثرات جانبی مثل تهوع و استفراغ در مادر میشوند و ترکیبات این نوشیدنیها وارد شیر شده و امکان دارد همین اثرات در نوزاد هم بروز کند.
– کافئین: کافئین وارد شیر مادر شده و موجب تحریکپذیری نوزاد میشود بنابراین توصیه میشود مادر شیرده کمتر از دو لیوان در روز قهوه و کوکا مصرف نماید. شکلات و کاکائو هم به دلیل داشتن تئوبرومید، مانند کافئین محرک هستند و بهتر است مصرفشان محدود شود.
– قند مصنوعی: از آنجا که تاثیر قندهای مصنوعی بر شیر مادر و سلامت نوزاد نامشخص است، بهتر است در حد اعتدال مصرف شوند.
– ادویهجات : مقادیر زیاد ادویه و چاشنیهای غذایی (مانند فلفل، سیر، پیاز و زیره) ممکن است طعم شیر مادر را تغییر دهند، پس بهتر است مصرف آنها محدود شود.
برگرفته از سایت: نینی سایت