نینی سایت: اگرچه بارداری همیشه با سردرد همراه نیست اما در بسیاری از موارد این گونه است. برخی معتقدند احساس سردرد بی ارتباط با آماده شدن زن باردار برای مادر شدن نیست! اگرچه در بسیاری از زنان باردار، همزمان با نزدیکتر شدن به زمان وضع حمل بر شدت سردرد افزوده میشود اما خبر خوشحالکننده این است که تاکتیکهای متنوعی جهت تسکین چنین دردی وجود دارد. اما برای کسب آرامش مورد نظر، بهتر است در ابتدا عامل بروز سردرد در زنان باردار را شناسایی کنیم.
چه چیزی باعث بروز سردرد در دوران بارداری میشود؟
اصلیترین مقصر اینگونه سردردها تغییرات هورمونی است که سراسر بدن زن باردار را در برمیگیرد. پس از این عامل میتوان به خستگی ناشی از بارداری اشاره کرد. تنش و کشکشهای عصبی از دیگر عوامل محسوب میشود. همچنین نباید از احساس گرسنگی فزاینده در دوران حاملگی غافل شد. کشش بیش از حد به خوردن میتواند به پرخوری نیز منجر شود که این مورد خود میتواند عاملی برای بروز سردرد باشد.
آنچه که باید از آن آگاه باشید
به طور کلی بسیاری از زنان باردار، حتی آنهایی که پیشتر سردردهای روزانه را تجربه نکردهاند به این وضعیت دچار میشوند. اما نکته مهم این است که در بسیاری از موارد سردردهای بارداری را باید تنها یک درد به شمار آورد و نه عارضه دیگری که مایه نگرانی باشد. با این حال اگر چنین سردردی برای بیش از چهار ساعت به طول انجامید و یا علائم خاصی نظیر تب، اختلال در بینایی، افزایش ناگهانی وزن و یا پف کردن صورت یا دستها را مشاهده کردید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
چه کاری میتوانید انجام دهید
در مجموع اقدامات متنوع و البته بیخطر زیادی وجود دارد که میتوان جهت جلوگیری از بروز شایعترین سردردهای دوران بارداری انجام داد:
به مدت چند دقیقه در اتاقی تاریک و ساکت دراز بکشید. اگر در محل کار قرار دارید سعی کنید چشمانتان را بسته و پاها را نیز برای 15 دقیقه بالا نگاه دارید. البته حتما این مشکل را به اطلاع رئیس و همکارانتان برسانید تا وضعیتتان را درک کنند. قرار دادن کمپرس آب سرد بر پشت گردن به مدت 20 دقیقه اقدام مؤثری در جهت تسکین این نوع سردرهاست.
بهترین اقدام جهت تسکین این نوع سردرد مرطوب ساختن هوای اتاق است که این کار را میتوان با استفاده از دستگاههای مخصوص تولید بخار انجام داد. به طور کلی تنفس هوای مملو از رطوبت عاملی مؤثر در تسکین سردردهای سینوسی به شمار میآید. همچنین میتوان از کمپرس داغ یا سرد بر روی نقاطی از سر که درد بیشتری در آن احساس میشود استفاده کرد. این کار به تناوب و هر 30 ثانیه یک بار و به مدت 10 دقیقه انجام دهید. توصیه میشود این فرآیند برای 4 مرتبه در طول روز انجام شود. نوشیدن مایعات زیاد به جریان یافتن مایعات مخاطی حلق و بینی کمک زیادی میکند. در عین حال بد نیست با پزشک مشورت کرده تا پس از انجام معاینات لازم احتمال وجود عفونت احتمالی تشخیص داده شود.
درحالی که در دوران بارداری مجاز به استفاده از قرص ایبوبروفن نیستید، خوردن استامینوفن سردرد را تسکین داده و این درحالی است که هیچ خطری برای زن باردار به همراه ندارد. البته توصیه میشود برای استفاده از استامینوفن با دوز مناسب حتما با پزشک مشورت کنید. و یک هشدار جدی : به هیچ وجه بدون مشورت با پزشک از مسکن ها استفاده نکنید.
جلوگیری از بروز سردرد
درحالی که بسیاری از سردردها اجتناب ناپذیرند، میتوانید با انجام یک سری کارهای ساده از بروز چنین دردهایی جلوگیری کنید:
خوب بخورید: افت قند خون که ناشی از کم خوردن است نتیجهای جز سردرد ندارد. پس توصیه میشود که همواره ظرفی محتوی مواد غذایی مغذی از جمله میوه و آجیل در کنارتان باشد.
به میزان کافی بخوابید: خوب خوابیدن و به اندازه کافی خوابیدن در سه ماهه نخست و سوم بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است. البته در این کار افراط نکنید چون مطالعات پزشکی نشان میدهد بیش از حد خوابیدن نیز به سردرد منجر میشود.
از رژیم غذایی مناسب استفاده کنید: ثابت شده که برخی مواد غذایی از جمله شکلاتها، پنیر، بستنی و گوشتهای فرآوری شده میتوانند عاملی برای بروز سردرد باشند. با در نظر گرفتن غذاهایی که مصرف میکنید و مواقعی که دچار سردرد می شوید، به راحتی میتوانید به ارتباط برخی از آنها پی ببرید.
از بوهای تند دوری کنید: یادتان باشد در دوران بارداری بیشتر از هر زمان دیگری نسبت به فاکتورهای محیطی حساسیت پیدا میکنید. تنفس هوای تازه در جلوگیری از بروز سردردهای دوران بارداری نقش زیادی دارد. تا میتوانید از بوهای شدید و تحریک کننده دوری کنید.
از نور مهتابی فاصله بگیرید: این نوع لامپها در برخی از زنان باردار موجب بروز و تشدید سردرد می شوند. از این رو تا حد امکان از آنها فاصله بگیرید.
برگرفته از سایت: نینی سایت