نی نی سایت: ما پیش از این در مطلبی با عنوان «راهنمای شیردهی درست و علائم گرسنگی و سیری در نوزاد» به بحث پیرامون علائم سیری و گرسنگی پرداختیم که با کمک آن مادران بتوانند شیردهی نوزاد را تنظیم و به موقع و به اندازه آنها را تغذیه کنند. در این مطلب نیز قصد داریم به نکاتی در مورد میزان و دفعات شیرخوردن و طرز قرار گیری صحیح نوزاد بپردازیم.
شیوا فرجی، کارشناس ارشد تغذیه در مورد تغذیه کودک با شیر مادر می گوید:
بهترین گزینه برای بچه ای که به موقع و سلامت متولد می شود، این است که تا پایان شش ماهگی تنها از شیر مادر تغذیه کند اما برای بچه ای که نارس یا با مشکل خاصی متولد شده است، بسته به تجویز پزشک غیر از شیر مادر ممکن است مواد دیگری با فرمول های خاص نیز به مادر پیشنهاد شود.
مزایای شیر مادر برای مقاومت در برابر بیماری ها
نوزادی که این شانس را دارد تا از شیر مادر به جای شیر خشک استفاده کند کمتر دچار مشکلاتی مانند آلرژی، آسم، سل، عفونت ادراری، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در خواب، پوسیدگی دندان، کمبود آهن، روی، یبوست های طولانی مدت، مشکلات برفک دهانی، شب کوری و رفلاکس می شود. علاوه بر این تغذیه نوزاد با شیر مادر حتی مزایایی نیز برای مادر دارد. بعد از گذشت دو هفته از تولد، آغوز جای خودش را به شیر کامل می دهد. گاهی اوقات در مورد نوزادان نارس آغوز تا سه هفته در سینه مادر باقی می ماند.
چند بار در روز؟ چند دقیقه؟
نکته قابل توجه در مورد شیر خوردن نوزاد این است که اگر ما می خواهیم سینه های مان شیر کافی داشته باشد و نوزاد هم علائم گرسنگی و سیری را به درستی بروز دهد باید به او فرصت صحیح و مکرر مکیدن پستان را بدهیم. این کار علاوه بر اینکه باعث سیر شدن نوزاد در دفعات مکیدن و تنظیم شیردهی است، باعث می شود سینه مادر هم به درستی خالی و دوباره به موقع پر شود.
یکی از راه هایی که می توان با کمک آن فهمید که آیا شیرخوار شما به درستی و به طور کافی تغذیه می کند، میزان و دفعات شیرخوردن اوست. درست است که با توجه به سن و وزن نوزاد نیاز به او به شیر متغیر است اما اگر مدت زمان مکیدن نوزاد در هر بار بیش از 40 دقیقه یا کمتر از 10 دقیقه شد، یا تعداد دفعات شیردهی در طول شبانه روز بیشتر از 12 مرتبه خواسته شد، ممکن است به این دلیل باشد که نوزاد نتوانسته سینه را به درستی بگیرد. در نتیجه خوب شیر نخورده و زیادی یا کم تر از نیازش خورده است.
ممکن است مشکل از وضعیت نادرست باشد!
این موضوع ممکن است به دلیل وضعیت نادرست مادر و نوزاد در هنگام شیردهی باشد. به عنوان نمونه بعضی از مادران عادت دارند که موقع شیردهی پستان را بین دو انگشت خود نگه دارند که به آن حالت قیچی کردن هم می گویند. این حالت باعث می شود که نوزاد تنها بتواند نوک پستان را بمکد، بنابراین شیر کافی نمی خورد و به دفعات بیشتری نیاز به شیرخوردن پیدا می کند. نحوه درست در آغوش گرفتن نوزاد به این شکل است که باید در آغوش مادر باشد در حالی که مادر او را از قسمت شانه هایش نگه داشته است نه سر و بدنش در یک امتداد با سر قرار دارد. دهان او بدون چرخاندن سرش، به راحتی زیر سینه مادر قرار بگیرد و بتواند آن را به داخل دهان ببرد. صدای مکیدن و قورت دادن نوزاد را نیز می توان شنید.
اما ممکن است شما نکات مربوط به نحوه قرار گیری صحیح را نیز رعایت کنید اما تعداد دفعات شیرخوار بیشتر از معمول باشد. در این صورت، نباید فراموش کنیم که هر زمان نوزاد سینه مادر را بخواهد باید در اختیارش بگذاریم و نباید با امتناع از شیردادن سعی کنیم شیرخوردن نوزاد خود را تنظیم کنیم. برای اینکه بدانید چطور می توانید شیرخوردن فرزند خود را تنظیم و به درستی از روند گرسنگی و سیری او مطلع شوید، اینجا را بخوانید.
برگرفته از سایت: نینی سایت