نینی سایت: از قدیم به ما گفتهاند که هیچ چیز مثل شیر مادر نمیتواند نیاز تغذیهای بدن کودک را تامین کند، اما در حال حاضر تعداد مادرانی که به فرزندانشان شیر خودشان را نمیدهند رو به افزایش است. دکتر اصغر لطفی، متخصص کودکان و نوزادان در خصوص استفاده از مکملهای غذایی و مشکلاتی که باعث قطع شدن شیر مادر میشود توضیحاتی میدهد.
* فرضیه ای وجود دارد در خصوص اینکه شیر بعضی از مادران آبکی است و به اصطلاح هیچ املاحی ندارد تا به کودک ویتامینهای مورد نیاز را برساند و در واقع بی خاصیت است. این فرضیه واقعیت دارد؟
معمولا شیر مادر سرشار از ویتامین است و از نظر حجم و مقدار هم برای کودکان مناسب است و خیلی به ندرت پیش می آید مادری شیر بدون ویتامین، چربی و البته سیرکننده داشته باشد که تشخیص این مسئله هم فقط با پزشک است، شخص دیگری نمیتواند در این خصوص نظر بدهد.
شیر مادر در روزهای اول معمولا آبکی است اما چند روزی که از شیردهی میگذرد همه چیز روی روال می افتد و شیر مادر چربی لازم را به دست می آورد. البته برعکس این مسئله هم وجود دارد. بعضی ها می گویند شیرمان سنگین است و به این دلیل کودک را از شیر مادر بی بهره می کنند. این مشکل اگر از نظر پزشک تایید شود فقط با یک رژیم ساده قابل حل شدن است و مشکلی به وجود نمی آورد.
* شیر بعضی از مادران کم است و بعضی ها هم شیرشان خیلی زود خشک می شود، دلیل این اتفاق چیست؟
معمولا مادرهایی که برای شیردهی وقت کافی ندارند می گویند شیرمان کم است. بی میلی مادران به شیردهی خیلی اوقات باعث می شود شیر کم شده و رفته رفته قطع شود. مورد دیگری که باعث کم شدن شیر می شود عدم تخلیه کامل پستان هاست.
گاهی اوقات هم مادران به اشتباه فقط از یک سینه به نوزاد شیر میدهند که همین مسئله باعث میشود شیر سینه دیگر خشک شود و سینهای که بیشتر از آن کار کشیدهایم زخم شده و دیگر قابل استفاده نباشد.
البته مادری که از خستگی، بی حوصلگی، افسردگی پس از زایمان، و مسائلی از این دست رنج می برد هم ممکن است با کمبود شیر مواجه شود که در این شرایط بهتر است خانم ها خودشان را از قرار گرفتن در محیط های پر تنش دور کنند.
* اگر مادری به هر دلیل نتوانست به کودکش شیر بدهد باید چه کند؟
توصیه من به مادران شاغل یا کسانی که به هر دلیلی در منزل نیستند تا به کودکانشان شیر بدهند این است که برای کودکشان شیر بدوشند و به مقدار کافی در یخچال نگهداری کنند تا کودک بتواند در زمانی که مادر نیست از آن تغذیه کند. شیر دادن بچه نه تنها تاثیرات جسمی چشمگیری روی نوزاد دارد بلکه هم آغوشی او با مادر و ناز شدنش توسط مادرش باعث آرامش و تقویت مسائل روحیاش می شود. اتفاقی که هیچ کار دیگری نمی تواند آن را رقم بزند. بهتر است مادرانی که در طی روز در خانه نیستند، حداقل تمام چند ساعتی که در منزل به سر می برند را با کودکشان سر کنند و در چند نوبت به او شیر بدهند.
* نوزادان از چه زمانی می توانند غذا مصرف کنند؟
وزارت بهداشت و درمان برای رشد نوزادان جدولی دارد که من به شکل خلاصه درباره آن توضیح می دهم. نوزاد از 6 ماهگی به بعد می تواند غذا خوردن را با لعاب برنج شروع کند، این ماده علاوه بر قوتی که دارد بسیار سبک و مناسب برای کودک است. هفته بعدی مادر می تواند حریرهی بادام یا گردو را در برنامه غذایی نوزاد بگنجاند. هفته سوم از ماه هفتم مادر می تواند برای کودک غذاهای غلیظ تر مانند فرنی درست کند.
این نوع غذاهای غلیظ و پرحجم معده نوزاد را برای گوارش و هضم غذاهای بعدی آماده می کند. هفته آخر از ماه هفتم نوزاد بهتر است با سوپ آشنا شود. البته سوپی که نه سبزیجات دارد نه گوشت و مرغ. این مواد به دلیل اینکه مقداری سنگین هستند باید در مراحل بعدی به سوپ نوزاد اضافه شوند.
تمام محتویات سوپ یا هر غذایی که کودک قصد مصرفش را دارد باید میکس شده و بدون دانه باشد تا بلعیدن آن برایش آسان باشد و مشکلی به وجود نیاورد. تمام مواد اولیه غذایی که برای کودکتان استفاده می کنید باید درجه یک و تازه باشد، چرا که معدهی او به شدت آسیب پذیر است و ممکن است برایش مشکل به وجود بیاید.