تصمیمگیری برای انتخاب نحوه تغذیه فرزندان یک مساله کاملا شخصی است. اما بد نیست قبل از انتخاب راه تغذیه، آن را درست بشناسیم و با معایب، مزایا و تاثیری که این روش بر سلامت فرزند ما دارد آشنا شویم.
یکی از مشکلات رایج در تمام دنیا که موجب نگرانی تمام کشورها شده است، کاهش تمایل مادران به شیردهی نوزادان و علاقه به شیرخشکهایی است که با انواع مارکها در دسترس هستند. بسیاری از مراکز سلامت بینالمللی مثل آکادمی اطفال آمریکا (AAP) و انجمن متخصصان زنان و زایمان آمریکا به شدت تغذیه با شیر مادر را توصیه کرده و آن را یک موهبت الهی دانسته اند.
اما در هر صورت فردی که تصمیم نهایی را میگیرد شما هستید. مطالب زیر به شما کمک میکند که با آگاهی و اطلاع کامل، تصمیم خود را بگیرید. شیر مادر حاوی مواد مغذی مورد نیاز نوزاد در حد مطلوب است، ترکیبی منحصر به فرد از ویتامین ها، املاح، پروتئین، چربی و هر آنچه که کودک شما برای رشد به آن نیاز دارد. جالب است بدانید که ترکیبات شیر مادر از زمانی به زمان دیگر هم تغییر میکند، مثلا در هر بار شیردهی، شیر اولیه کمترین میزان چربی و شیر آخری بیشترین میزان چربی را دارد تا کودک کاملا سیر شده و گرسنگی اش از بین برود. همچنین ترکیبات شیر مادر با گذشت سن نوزاد هم تغییر میکند و متناسب با نیازهای بدن و رشد او میشود.
شیر مادر راحت ترین هضم و جذب را دارد، به طوری هیچ نوع شیر خشک و غذای کمکی به پای راحتی هضم آن نمیرسد. پس مشکلات گوارشی ناشی از شیر خشکها را نخواهد داشت. شیر مادر همچنین حاوی آنتی بادی هاست که از بدن کودک در مقابل باکتریها و ویروسها محافظت میکند. به همین دلیل نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، در دوران نوزادی و کودکی کمتر بیمار میشوند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، همچنین در معرض خطر کمتری برای ابتلا به بیماریهای آسم و آلرژی قرار دارند. همچنین کودکانی که در طی شش ماه اول، فقط با شیر مادر تغذیه شده اند، کمتر به عفونت گوش، عفونت تنفسی و اسهال مبتلا میشوند. تغذیه با شیر مادر روی میزان هوش و IQ کودک هم موثر است. این کودکان در معرض خطر بسیار کمتری برای ابتلا به چاقی قرار دارند. حتی خطر چاقی در بزرگسالی هم در این کودکان کمتر است.
دیابت، فشار خون بالا، سندرم مرگ ناگهانی، بیماریهای تنفسی و نیز برخی از سرطانها از دیگر بیماریهایی هستند که به طور چشمگیری تحت تاثیر نوع تغذیه دوران نوزادی قرار دارند. خطر ابتلا به این بیماریها در کودکان تغذیه شده با شیر مادر نسبت به آنهایی که با شیر خشک تغذیه شدهاند جدا کمتر است.
1- کاهش وزن اضافی مادر
شیردهی، کالری مصرفی در بدن مادر را افزایش میدهد. مادران شیرده 500 تا 800 کیلوکالری بیشتر از مادران غیر شیرده میسوزانند، حتی زمانی که فعالیت کاملا مشابهی دارند. هیچ نیازی هم به رژیم گرفتن نیست. در واقع رژیم لاغری به مادری که در شش ماه اول شیردهی قرار دارد، اصلا توصیه نمیشود. به این ترتیب مادر شیرده میتواند هفتهای 500 تا 800 گرم وزن کم کند. کاری که یک رژیم لاغری نسبتا سخت برای شما انجام میدهد.
2- برگشت اندازه شکم مادر
داشتن برخورد عاطفی با کودک و در آغوش گرفتن او و شیر دادن باعث تحریک ترشح هورمون اکسی توسین میشود. در طی روزهای اول بعد از زایمان، شیردهی و افزایش ترشح اکسی توسین باعث بازگشت اندازه رحم مادر به میزان قبل از بارداری میشود. اگر مادر شیردهی نداشته باشد، اندازه رحم کوچک میشود، اما به اندازه قبل از بارداری برنمی گردد. اکسی توسین همچنین نقش مهمی در کاهش فشار خون و آرامش مادر دارد. تاثیر آرام کنندهای که ترشح این هورمون در بدن دارد، منجر به آرامش روحی و فکری و نیز آرامش جسمی مادر خواهد شد. به طوری که خیلی وقتها مادران در کنار نوزاد خود به خواب میروند.
3- کاهش خطر سرطان سینه
بررسیها نشان دادهاند خطر سرطان سینه در مادرانی که شیردهی داشته اند، 50 درصد کاهش مییابد. شیردهی برای 12 تا 24 ماه متوالی میتواند خطر سرطان رحم را تا حدود یک سوم کاهش دهد.
منبع : روزنامه آرمان
برگرفته از سایت: نینی سایت