نینی سایت:سمیه اسلامی_روانشناس: اگر شعارهای مربوط به خانواده، از حدود 15سال گذشته تا امروز را مقایسه کنیم یک چرخش 180درجهای در آنها میبینیم. قبلا این شعار را همه جا میدیدیم: «فرزند کمتر زندگی بهتر». حالا میبینیم که «فرزند بیشتر زندگی شادتر». اما چرا؟ مگر در این بازه زمانی چه اتفاقی افتاده که این همه تغییر در ساختار خانوادهها به وجود آمده است؟
پیشرفت تکنولوژی در دنیای امروز باعث تغییر در شرایط مالی، شیوههای زندگی و فرهنگ والدین شده است. آنها برخلاف گذشته ترجیح میدهند برای تامین نیازهای فرزندشان و مهیا کردن یک زندگی بهتر برای او که در نهایت منجر به پیشرفت و تکامل فرزندشان باشد، امکانات مادی و معنویشان را تنها صرف یک فرزند کنند و از تعدد فرزندان در خانواده خودداری میکنند. همین مساله باعث شده طرفداران «تکفرزندی» در بین زوجها روزبهروز بیشتر شود. اما والدین با تکفرزندی به واقع کاری را میکنند که به نفع فرزندشان است؟ امروزه مشخص شده تکفرزندی آسیبهایی را برای کودک و کانون خانواده و حتی جامعه به همراه دارد.
در اینجا به 10 مورد از آسیبهایی که کودکان تکفرزند در معرض آنها قرار دارند، به طور خلاصه اشاره میکنیم؛ قضاوت با شماست که تکفرزندی به نفع فرزندتان است یا خیر.
1. کودکان تکفرزند احساس تنهایی بیشتری دارند و در روابط اجتماعی نیز نسبت به کودکان خانوادههای چندفرزندی ضعیفتر عمل میکنند چون مانند آنها با خواهر یا برادر و… در «ارتباط» نیستند.
2. کودکان تکفرزند در اجتماع سازگاری کمتری نسبت به بچههای خانوادههای چندفرزندی از خود نشان میدهند.
3. کودکان تکفرزند پر توقع و خودخواه هستند چون همیشه همه آن چیزهایی که خواستهاند تنها در اختیار آنها قرار داده شده است.
4. این کودکان اغلب بیمسولیت هستند چون والدین نه تنها مسوولیتی به آنها محول نمیکنند بلکه همیشه وظایف آنها را نیز انجام میدهند.
5. تکفرزندها اغلب تبدیل به بچههایی لوس و وابسته میشوند چون والدینشان اجازه دوری از خود را به آنها نمیدهند.
6. چندفرزندها این امکان را دارند تا از خواهر یا برادر خود آموزش ببینند یا از تجربیات آنها استفاده کنند اما تکفرزندها فاقد این فرصت هستند.
7. کودکان تکفرزند قدرت رقابت ندارند چون همیشه در خانه اول هستند و علاقه ای برای پیشرفت و ارتقا ندارند.
8. بچه های تکفرزند چندان شاد نیستند چون نیازهای آنها همیشه تامین شده پس با هر چیزی احساس خوشحالی نمیکنند. بلکه کاملا برعکس، افسردگی و پرخاشگری در این کودکان بیشتر است، چراکه شیوههای حل مساله را چندان نیاموختهاند.
9. کودکان تکفرزند تحمل سختیها و فشارهای زندگی را ندارند. علاوه بر این، آنها قدرت نه شنیدن را ندارند چون والدین همیشه به آنها پاسخ آری میدهند.
10. در نهایت اینکه، در مواردی هم دیده شده است که تکفرزندان از اعتماد به نفس پایین رنج میبرند.
برگرفته از سایت: نینی سایت