تشخیص ناهنجاریهای دستگاه ادراری جنین قبل از تولد

تشخیص ناهنجاریهای دستگاه ادراری جنین قبل از تولد

 آزمایشات و معاینات سونوگرافی جزئی از مراقبتهای زمان بارداری به حساب می آیند. این آزمایشات به دکتر امکان می دهد تا جنین را قبل از تولد مورد معاینه قرار دهد. با استفاده از سونوگرافی، متخصصین می توانند اعضای داخلی بدن جنین که شامل کلیه ها، و مثانه او می شود را مشاهده کنند.  چنانچه اختلالی در دستگاه ادراری جنین وجود داشته باشد، قابل تشخیص است و متخصص در خصوص درمان آن اقدامات لازم را انجام می دهد.  والدین باید بدانند که در بسیاری از موارد، این اختلالات تاثیر بزرگی روی سلامت کلی جنین ندارد. 


چه چیزی باعث اختلالات دستگاه ادراری قبل از تولد می شود

بعضی از نوزادان به هنگام تولد دچار ناهنجاریهای دستگاه ادراری یا اختلال در رشد کلیه ها هستند. دلیل آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است. رشد دستگاه ادراری یک روند پیچیده ای است که به طور کامل شناخته نشده است. به مشکلاتی که در رشد دستگاه ادراری قبل از تولد بوجود می آید (مادرزادی ) می گویند.

اختلالاتی که ممکن است در کلیه ها بوجود بیاید

 

در بعضی موارد، یک یا هر جفت کلیه ها  به خوبی رشد نمی کنند. در موارد دیگر، اختلال ممکن است انسداد مجاری خروجی ادرار باشد. این انسداد باعث می شود تا ادرار به کلیه ها برگردد. این وضعیت  hydronephrosis (هیدرونفروز) نام دارد. این مشکل سبب می شود تا کلیه ها در تست سونوگرافی بزرگتر از اندازه معمول مشاهده شوند. از دیگر مشکلات شایع، اختلالی است که رفلاکس نامیده می شود.  زمانیکه مکانیسم دریچه درست در جائیکه حالب (لوله باریکی که ادرار را از کلیه‌ها به مثانه می‌برد این مجرا از لگنچه منشأ گرفته و به مثانه ختم می شود) به مثانه پیوند می خورد بدرستی کار نکند، به ادرار این اجازه را می دهد تا به سمت کلیه ها برگردد.

 

اختلاف در انواع انسدادهای کلیوی

انسداد ممکن است در نقطه ای اتفاق بیافتد که حالب از لنگچه کلیه  جدا می شود یا در جائیکه  مثانه  در مجاریه خروجی مثانه تخلیه می شود. اختلالات دستگاه ادراری ممکن است منجر به عفونت های ادراری در کودکان شده و به ضایعات کلیوی تبدیل شود. به هرحال، می توان با شناسایی سریع مشکلات و درمان خوب و به موقع آن، در بسیاری موارد از بوجود آمدن ضایعات کلیوی جلوگیری کرد.

 

چه اتفاقی می افتد اگر کودک تنها یک کلیه داشته باشد

در مواردی که یک کلیه آسیب دیده است، کلیه دیگر معمولا  قادر است به اندازه طبیعی رشد کرده  و  به جای کلیه آسیب دیده انجام وظیفه کند. کودکانی که تنها یک کلیه دارند، کلیه سالم آنها به شکل طبیعی به رشد خود ادامه داده و وظیفه اش را به خوبی انجام می دهد. 

آیا اختلالات دستگاه ادراری باید قبل از تولد برطرف شود

در اغلب نوزادان با ناهنجاری مادرزادی دستگاه ادراری، نیازی به درمان قبل از تولد نیست. به هرحال، معمولا متخصصین با انجام آزمایشات سونوگرافی مکرر وضعیت کلیه ها را تحت نظر قرار می دهند.

 

پس از به دنیا آمدن نوزاد چه کارهایی انجام خواهد شد

پس از زایمان، دکتر متخصص با دقت نوزاد را مورد معاینه قرار می دهد و برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در خصوص وضعیت نوزاد، آزمایشات نهایی و قطعی را انجام می دهد.  فشار خون نوزاد با استفاده از دستبندهای مخصوص فشار خون نوزادان چک می شود . معمولا پس از زایمان روی کلیه ها و مثانه نوزاد  سونوگرافی انجام می شود تا بهتر از زمان قبل از تولد وضعیت نوزاد مورد بررسی قرار بگیرد.

 

از آزمایشات دیگری که اغلب انجام می شود، سیستو یورتروگرام حین ادرار  است. در این آزمایش یک لوله نازک به نام کاتتر از طریق مجرای خروجی ادرار وارد مثانه کودک می شود و مثانه  با رنگ اشعه ایکس پر می شود. سپس کاتتر خارج شده و اشعه به عنوان ادرار در مثانه باقی می ماند. این آزمایش برای تعیین ارزیابی مثانه و مجاری ادرار کودک است و چنانچه رفلاکسی وجود داشته باشد شناسایی می شود.

 

در نوزادانی که با مشکل هیدرونفروز یا ورم کلیه روبرو هستند، اغلب  اسکن کلیه انجام می شود. در این آزمایش مقداری از  ردیاب رادیواکتیو به داخل ورید تزریق می شود. ردیاب از خون برداشته می شود و توسط کلیه ها دفع می شود. در طول زمان خاصی کلیه ها ردیاب را  برمی دارند. متخصصین با انجام این آزمایشات به کارکرد صحیح کلیه ها و تخلیه خوب آنها  پی می برند. اسکن کلیه معمولا  چند هفته پس از تولد انجام می شود تا  کلیه ها کارکرد خودشان را در خارج از رحم شروع کرده باشند. 

 

نوزادان با ناهنجاریهای دستگاه ادراری در سونوگرافی به خوبی قابل شناسایی هستند. نوزادانی با این چنین شرایط باید پس از تولد مورد ارزیابی و معاینات دقیق قرار بگیرند تا در صورت لزوم درمان روی آنها صورت گیرد. ممکن است کودک شما به ویزیت های ماهانه یا به متخصص برای درمان ناهنجاری خود نیاز پیدا کند. نوزادان با ناهنجاری های دستگاه ادراری ممکن است برای رفع مشکل نیاز به عمل جراحی نیز داشته باشند. 

 

هیئت تحریریه نی نی سایت

 

برگرفته از سایت: نینی سایت

برچسب ها:
! هشدار ! تجويز و تعيين دوز دارو به عهده پزشک مي باشد و دارو لایف مسئوليتي در خصوص مصرف خود سرانه دارو ندارد .
بعضی از قسمت ها و اطلاعات دارویی به روز نیست در صورت بروز مغایرت از فرم ارسال گزارش که در زیر آمده است گزارش خود را ارسال کنید
فرم ارسال گزارش
سوالات ، تجربه و... را در قسمت دیدگاه برای ما بنویسد تا دیگران هم استفاده کنند
دیدگاه شما

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.