باسیتراسین (Bacitracin) یک آنتی بیوتیک پلی پپتید حلقوی است که در مقابل گروه خاصی از باکتری های گرم مثبت اثربخشی دارد. باسیتراسین به صورت خوراکی در درمان کولیت سودوممبران و به صورت عضلانی در درمان انواع خاصی از عفونت پنومونی کودکان و در فرم موضعی جهت پیشگیری و درمان عفونت های پوستی استفاده می شود.
باسیتراسین با دفسفوریلاسیون کربن 55 در انتقال بیوفسفات لیپیدها تداخل ایجاد کرده و مانع ساخت دیواره سلولی پپتیدوگلیکانی سلول باکتری می شود.
باسیتراسین در مقابل تعداد زیادی از باکتری های گرم مثبت و تعدادی از باکتری های گرم منفی اثربخشی دارد. هرچند عملا از این دارو در مقابل عفونت های استافیلوکوکی استفاده می شود.
در مصرف موضعی جذب باسیتراسین قابل اغماض است. در مورد حجم توزیع, متابولیسم و اتصال پروتئینی دارواطلاعات زیادی در دسترس نیست. راه دفع دارو ( در صورت جذب) فیلتراسیون گلومرولی و از طریق کلیه هاست. نیمه عمر داروی باسیتراسین مشخص نیست.
در مصرف خوراکی دارو بدن جذب و تنها از راه اثرگذاری موضعی عمل کرده و توسط روده ها دفع می شود.
در راه عضلانی جذب باسیتراسین بعد از تزریق سریعا انجام شده و دارو طی 1 تا 2 ساعت به حداکثر غلظت خونی ( 0.2 تا 2 میکروگرم در میلی لیتر) می رسد. باسیتراسین به صورت گسترده در بدن توزیع می شود و به داخل مایع پلور نیز نفوذ می کند.
داروی باسیتراسین به آهستگی از طربق فیلتراسیون گلومرولی دفع می شود (بعد از تزریق عضلانی, 10 تا 40 درصد دوز تجویزی طی 24 ساعت در ادرار دفع می شود).
پنومونی , کولیت سودوممبران , عفونت پوستی سطحی , کودکان مبتلا به پنومونی و امپیما ناشی از استافیلوکوک های حساس
موضعی (به تنهایی یا با سایر داروهای آنتی بیوتیک): برای پیشگیری یا درمان عفونت پوستی سطحی ایجاد شده در اثر ارگانیسم های حساس.
**حداکثر زمان استفاده 1 هفته می باشد مگر این که پزشک دستور دیگری داده باشد.
سابقه حساسیت مفرط به دارو یا اجزای آن
تهوع , استفراغ , آلبومینوری , واکنش موضعی محل تزریق , درد در محل تزریق , سیلندراوری , آزوتومی , افزایش غلظت خونی دارو بدون افزایش دوز آن
پلی میکسین بی سولفات , ونکومایسین , نئومایسین , استرپتومایسین , ایمونوگلوبولین وریدی , وکرونیوم , روکورونیوم , توبرامایسین , سیدوفوویر , واکسن کلرا , آیوکساگلات , بنوریلات , بلونانسرین , مگلومین کامپاند , آلدسلوکین , نتیل مایسین سولفات , پمترکسد | پمترکسید , دیاتریزوات (آمیدوتریزوئیک اسید) , یوتالامات , کانامایسین , کولیستین• آمینوگلیکوزیدها (کانامایسین, نئومایسین و استرپتومایسین)، کلستین، پلی میکسین بی، ونکومایسین: افزایش عوارض جانبی در رابطه با سمیت کلیوی
• عوامل مسدد عصبی عضلانی و بی هوش کننده عمومی: افزایش احتمال انسداد عصبی عضلانی در مصرف همزمان این دو دارو طی جراحی یا بعد از آن
• در مصرف موضعی تداخل دارویی شناخته شده ای وجود ندارد. هرچند در مصرف همزمان با سایر پماد ها خصوصا گلوکوکورتیکوئیدها باید به مخفی شدن اثرات جانبی یا درمانی داروها دقت کرد.
در صورت وجود هرکدام از موارد زیر قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت شود:
سابقه آلرژی به دارو یا ترکیبات آن و آلرژی به سایر داروها و مواد غذایی
در صورت مصرف خوراکی پماد باسیتراسین, ممکن است اختلالاتی ایجاد شود بنابراین در صورت بلع اتفاقی سریعا به پزشک مراجعه شود.
در صورت بارداری یا شیردهی احتمال دارد دارو برای نوزاد ایجاد مشکل کند بنابراین مصرف دارو در این دوران باید با سنجش مضرات در مقابل فواید انجام شود.
از مصرف داروی باسیتراسین درمخاط, بینی و چشم خودداری شود.
قبل و بعد از مصرف دارو دست ها شسته شود.
محل ضایعه، قبل از مالیدن پماد کاملا شسته و خشک شود و بعد به آرامی یک لایه نازک در محل مالیده شود.
در صورت بروز اسهال شدید و آبکی مصرف دارو قطع شود. در صورتی که اسهال شدید حتی دو ماه بعد از قطع دارو ایجاد شد با پزشک مشورت شود.
در صورت فراموش کردن یک دوز، دارو باید بلافاصله استفاده شود ولی اگر تا دوز بعدی زمان زیادی باقی نیست از دوز فراموش شده صرف نظر شده و برنامه عادی مصرف دارو ادامه یابد و دوز دارو 2 برابر نشود.
C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام میدهد. )
نیتروفورازون , موپیروسین , ونکومایسین , کولیستین