اسپینا بیفیدا واژه ای لاتین بوده و به معنای ستون فقرات یا کمر باز است و در حقیقت به نقص لوله ی عصبی در جنین گفته می شود و در اولین ماه بارداری زمانیکه ستون فقرات جنین به شکل کامل بسته نشود، اتفاق می افتد. این نقص جنین را امروزه میتوان پس از تشخیص با عمل جراحی در روی جنین در شکم مادر برطرف کرد. در غیر اینصورت میبایستی عمل جراحی به دلایل بهداشتی و خطر از کار افتادن کلیهها فوراً پس از تولد انجام بگیرد.
مشکلاتی که در اثر اسپینا بیفیدا بوجود می آید
اثرات اسپینا بیفیدا برای هر شخصی متفاوت است. بیشتر از 90 درصد از کودکانی که مبتلا به بدترین شکل اسپینا بیفیداهستند، هیدروسفالی (مایع در مغز) دارند و باید جراحی شوند تا با وارد کردن شانت (لوله ای ظریف) در جمجمه به تخلیه مایع کمک شود. شنت در تمام مراحل زندگی و برای یک عمر همراه فرد خواهد بود. از شرایط دیگری که در اثر اسپینا بیفیدا بوجود می آید می توان به فلج کامل یا نیمه فلج، مشکلات مثانه و کنترل روده، معلولیت های یادگیری، افسردگی، حساسیت به لاتکس، مسائل اجتماعی و جنسی اشاره کرد.
چه کسانی در معرض خطر اسپینا بفیدا قرار می گیرد
هر خانم بارداری در معرض خطر نقص تولد قرار دارد. فاکتورهای خطرناکی که احتمال NTD (نقص لوله عصب) را افزایش می دهد عبارتند از:
• خانمهایی که قبلا در بارداری خود سابقه NTD (نقص لوله عصب) داشتند، خطر NTD در بارداریهای بعدی نیز افزایش پیدا می کند.
• دیابت وابسته به انسولین
• استفاده از داروهای ضد تشنج خاص (والپروئیک اسید / والپوریک، و کاربامازپین / Tegretol)
• درجه حرارت بالا در اوایل حاملگی (به عنوان مثال، تب طولانی مدت و استفاده از وان آب داغ)
اسپینا بیفیدا چگونه تشخیص داده می شود
اسپینا بیفیدا یکی از چندین نقائص هنگام تولد است که با اندازه گیری مقدار AFP ( آلفافتوپروتئین) موجود در خون خانم باردار یا تست سه گانه مشخص می شود. سطح بالای فتوپروتئین آلفا نشانه ای از نقص بالقوه لوله عصبی است که باید مورد آزمایشات بیشتری قرار بگیرد. از روی مقدار AFP خون یک زن باردار می توان جهت تشخیص بیماری های نقص تولد از قبیل مسدود شدن کانال نخاعی (اسپینا بفیدا)، آنانسفالی یا سندروم داون و موارد خیلی نادر مانند سندروم های کروموزوم (تریزومی) یا امفالوسل که یک نقص مادرزادی در دیواره شکمی است، استفاده کرد. زمانیکه آزمایشات غربالگری، NTD احتمالی(نقص لوله عصب) را نشان دهد برای تشخیص بهتر و معاینات بیشتر از آزمایشات آمینوسنتز استفاده می شود.
چگونه می توان از اسپینا بیفیدا جلوگیری کرد
بهترین راه برای جلوگیری از اسپینا بیفیدا مصرف 400 میکروگرم فولیک اسید به شکل روزانه است. مطالعات نشان داده است خانمهایی که قدرت باروری دارند می توانند با مصرف مولتی ویتامین، ویتامین B و فولیک اسید خطر نقص لوله عصبی تا 70 درصد کاهش دهند.
فولیک اسید محلول در آب ویتامین B به ساخت سلولهای سالم کمک می کند اما برای طولانی مدت در بدن باقی نمی ماند. بنابراین خورد روزانه فولیک اسید برای خانمها بسیار مهم است و به کاهش خطر نقص لوله عصب کمک می کند.
از آنجائیکه بسیاری از بارداریها ناخواسته بوجود می آید، خانمهایی که در سنین باروری قرار دارند ( حتی خانمهایی که در حال حاضر قصد بارداری ندارند) بهتر است برای کاهش خطر اسپینا بیفیدا در جنین، روزانه 400 میکروگرم فولیک اسید مصرف کنند.
اگر در معرض خطر اسپینا بیفیدا هستید :
خانمهایی که در بارداری قبلی خود مشکل اسپینا بیفیدا را تجربه کرده اند به مصرف بیشتری فولیک اسید نیاز دارند. در حقیقت اگر این دسته از خانمها قصد بارداری دارند مصرف فولیک اسید را باید تا 10 برابر افزایش دهند. معمولا مقدار فولیک اسید مصرفی برای این گروه از خانمها طبق نظر پزشک متخصص 4000 میکروگرم پیشنهاد می شود.
هیئت تحریریه نی نی سایت