آپروتینین در بیمارانی که در معرض خطر شدید از دست دادن خون در طول عمل جراحی قلب باز یا پس از آن هستند و همچنین در بیمارانی که نگهداری بهینه خون در آنان در اولویت مطلق است، مصرف می شود. این دارو همچنین در خونریزیهای مخاطرهآمیز ناشی از زیادی پلاسمین خون ( در لوسمی پرومیلوسیتیک حاد و پس از درمان با داروهای ترمبولیتیک و طی عمل جراحی برداشت تومور بدخیم ) مصرف میشود.
آپروتینین یک مهار کننده آنزیکم پروتئیناز و دارای چندین اثر بر روی سیستم انعقادی است. علاوه بر این، آپروتینین به طور مستقیم از طریق مهار پلاسمی و کالیکریئین، از فیبرینولیز جلوگیری میکند.
این دارو به سرعت پس از تزریق وریدی در فضای خارج سلولی، توزیع می یابد و به این ترتیب غلظت پلاسمایی آن به سرعت کاهش مییابد. آپروتینین به طور فعال توسط توبولهای پروکسیمال در کلیه باز جمع و تجمع مییابد . این دارو به آهستگی در کلیه متابولیزه میشود.نیمه عمر دارو در مرحله پس از مرحله توزیع، تقریباً 150 دقیقه و در مرحله نهایی که پس از 5 ساعت از مصرف میباشد، تقریباً 10 ساعت است. آپروتینین به شکل غیر فعال از طریق ادرار دفع میشود.
در صورت وجود آلرژی نسبت به این دارو،نباید مصرف شود.
واکنش های آلرژیک( شامل خارش، ضعف تنفسی، تاکیکاردی،کاهش فشار خون، و اسپاسم برونش) و ترومبوفلبیت موضعی با مصرف این دارو گزارش شده است.
داروهای ضد انهلال فیبری و داروهای ترومبولیتیک در صورت مصرف همزمان، دارای اثرات آنتاگونیست هستند.
1- این دارو در موارد زیر باید با احتیاط مصرف شود : درمان قبلی با آپروتینین و در موارد توقف عمیق و هیپوترمیک گردش خون به ویژه بیماران با سن بیشتر از 65.
2- تمام مقادیر مصرف وریدی آپروتینین، باید به تنهایی و از طریق مسیرورید مرکزی باشد.
3- به منظور تعیین احتمال بروز واکنشهای آلرژیک به تمام بیماران باید در ابتدا یک مقدار آزمایشی تزریق شود. برای این منظور، یک میلی لیتر از دارو از راه وریدی ، 10 دقیقه قبل از تزریق مقدار مصرف درمانی، تزریق میشود.
4- در بیمارانی که پس از تزریق مقدار آزمایشی، دچار واکنش آلرژیک میشوند، این دارو نباید مصرف شود.
5- در بیمارانی که قبلاً این دارو را دریافت نمودهاند، مصرف مجدد آپروتینین ( حتی مقدار آزمایشی) باید با احتیاط فراوان صورت گیرد. در صورتیکه آزمایش تعیین حساسیت موفقیت باشد، تزریق وریدی پیشگیری کننده یک داروی آنتاگونیست گیرنده H1 هیستامین ( مانند دیفن هیدرامین ) بلافاصله قبل از تزریق دارو، توصیه می شود.
6- در طول مصرف، وضعیت بیماراز نظر بروز علائم و نشانههای آنافیلاکسی باید به دقت بررسی شود.
آپروتینین با کورتیکواسترواوئیدها، هارین، تتراسیکلینها و محلولهای مغزی حاوی اسیدهای آمینه یا چربی امولسیونه ناسازگاری دارد.
آنتی هموفیلیک فاکتور 8 – کمپلکس فاکتور9 – آمینوکاپروئیک اسید – فاکتور7 – فاکتور8 مهارکننده بای پس – فاکتور9 – فاکتور13 – فیبرینوژن – فاکتور1 – ترومبین آلفا موضعی – ترانگزامیک اسید – پروترومبین کمپلکس – ترومبین-سیستمیک – فاکتور ۸ + وون ویلبراند –