یک هورمون استروئیدی است که عمدتا در بیضهها در مردان و تخمدانها در زنان و همچنین غدد فوق کلیوی تولید میشود. این هورمون نقشی کلیدی در تولید تستوسترون و استروژن ایفا میکند.
آندروستندیون همچنین در فرم مکمل خوراکی نیز وجود دارد که به طور مخصوص به منظور افزایش سطح تستوسترون مورد استفاده قرار میگیرد. این مکمل که ورزشکاران از آن با عنوان “ آندرو “ نیز یاد میکنند، مکررا به عنوان یک جایگزین طبیعی برای استروئیدهای آنابولیک تبلیغ میشود. با تقویت سطح تستوسترون، عقیده بر این است که آندروستندیون میتواند باعث بهبود عملکرد ورزشی، عضله سازی، افزایش انرژی و بهبود عملکرد جنسی و فیزیکی شود.
آندروستندیون در دهه ۹۰ میلادی ستاره مکملهای بدنسازی در جهان بود اما امروزه در لیست داروهای بهبود دهنده عملکردی قرار میگیرد که توسط کمیته بین المللی المپیک و آژانس ضد دوپینگ جهانی مصرف آن ممنوع شده است. مصرف این مکمل همچنین توسط اتحادیه ملی ورزش دانشگاهی و همچنین ارتش ایالات متحده آمریکا نیز ممنوع شده است و در سال ۲۰۰۴ با بررسیهای لازم، جز دسته مواد کنترل شده جدول ۳ طبقه بندی شد.
علیرغم محبوبیت و ادعاهای مربوطه در زمینه سلامتی، شواهد علمی بسیار اندکی وجود دارند که نشان دهند آندروستندیون میتواند باعث بهبود عملکرد ورزشی یا عضله سازی شود.
اگرچه آندروستندیون در واقع میتواند سطح تستوسترون در خون را افزایش دهد، اما این اتفاق زمانی رخ میدهد که دوزهای مصرفی بیشتر از ۳۰۰ میلی گرم باشند. اما مشکل این است که با افزایش سطح تستوسترون، سطح استرادیول (هورمون اصلی زنانه) نیز افزایش پیدا میکند.
در یک مرور انجام شده در سال ۲۰۰۶ توسط آزمایشگاه عملکرد انسانی دانشگاه نبراسکا اینطور نتیجه گیری شد که مصرف خوراکی آندروستندیون در دوزهای ۵۰، ۱۰۰ یا ۳۰۰ میلی گرمی، هیچ تاثیری روی سایز عضلات، قدرت و سطح چربی بدن ندارد.
حتی در دوز ۳۰۰ میلی گرم، نیمه عمر کوتاه این دارو به این معنی میباشد که افزایش سطح تستوسترون بسیار کوتاه مدت و به طور کلی در بهترین حالت ۸ ساعت خواهد بود. سطح پیک تستوسترون حدود ۲ ساعت پس از مصرف دوز خواهد بود و تا ۴ ساعت پس از مصرف سطح آن به سرعت کاهش پیدا میکند.
یه تحقیق انجام شده در دپارتمان سلامت و عملکرد انسانی دانشگاه ایالتی آیووا نیز حمایت کننده نتایج تحقیق ذکر شده در بالا میباشد.
در این تحقیق، ۳۰ مرد (بین ۱۹ تا ۲۹) در سه گروه مختلف قرار داده شدند. به گروه اول مکمل آندروستندیون داده شد و همچنین آنها میبایست ۸ هفته تمرینات مقاومتی را نیز انجام میدادند. گروه دوم نیز میبایست ۸ هفته تمرین مقاومتی را انجام میداد، اما به آنها دارونما داده شد. گروه سوم تنها یک دوز آندروستندیون دریافت میکرد و تمرین مقاومتی انجام نمیداد.
در دو گروه دریافت کننده آندروستندیون هیچ بهبودی در شاخصهای عملکرد و ترکیب بدنی نسبت به گروه مصرف کننده دارونما دیده نشد.
تنها تاثیری که آندروستندیون داشت، کاهش سطح کلسترول خوب (HDL) بود که این امر مرتبط با افزایش احتمال بروز بیماریهای قلبی عروقی میباشد.
تا به امروز، مدرک قابل اتکایی مبنی بر توانایی مکمل آندروستندیون در افزایش سطح میل جنسی و عملکرد جنسی ارائه نشده است. اگرچه افزایش سطح تستوسترون میتواند باعث کاهش خستگی و افزایش انرژی شود، اما نیمه عمر کوتاه آندروستندیون و عوارض جانبی آن باعث شده تا مصرف آن غیر کاربردی و به طور بالقوه خطرناک باشد.
آندروستندیون جز آن عاملهای درمانی مورد استفاده برای درمان جایگزینی تستوسترون در مردان و زنان دارای هیپوگونادیسم (کمبود سطح تستوسترون) نمیباشد.
به عنوان یک آندروژن مصنوعی، آندروستندیون میتواند تعادل هورمونی در بدن را تغییر دهد. همین تغییرات است که میتواند باعث بروز عوارض جانبی شود.
در مردان، آندروستندیون میتواند باعث از کار افتادن ارگان هایی در بدن شود که وظیفه تولید تستوسترون را دارند. در همین زمان، با توجه به افزایش سطح تستوسترون، بدن از طریق افزایش سطح هورمونهای زنانه سعی بر حفظ توازن سیستم هورمونی را دارد (به طور عجیبی، این مورد دوم هرچه بیشتر ورزش کنید، تاثیرش بیشتر میشود).
عوارض جانبی رایج در مردان عبارتند از :
کاهش سایز بیضه ها
نوسانات خلقی و افزایش پرخاشگری
بزرگی بافت سینه
نعوظ های طولانی مدت و دردناک
کاهش تعداد اسپرم ها
زنان مصرف کننده آندروستندیون اغلب تاثیرات متضاد را تجربه میکنند و در واقع ویژگیهای جنسی مردانه در آنها توسعه پیدا میکند. از جمله عوارض جانبی رایج در زنان عبارت است از :
آکنه
کلفتی صدا
رشد غیر طبیعی موهای بدن و صورت
الگوی ریزش موی مردانه
زمخت شدن پوست
دورههای قاعدگی غیر طبیعی
افسردگی
همچنین نگرانی هایی مبنی بر مصرف آندروستندیون و افزایش احتمال بروز بیماری قلبی، بیماریهای کبدی، سرطان سینه یا پانکراس نیز وجود دارد.
کسانی که دچار بیماری هایی هستند که به هورمون حساس میباشند، نظیر سرطان سینه، سرطان پروستات، هایپرپلازی خوش خیم پروستات، آندومتریوز، فیبروئید رحم یا سندروم تخمدان پلی کیستیک، به هیچ عنوان نباید از آندروستندیون استفاده کنند.
اگر در حال مصرف قرصهای استروژن از جمله پریمارین، اتینل استرادیول و استرادیول هستید، نباید از مکمل آندروستندیون استفاده کنید. مصرف آنها با هم ممکن است باعث افزایش بیش از حد سطح استروژن (هایپراستروژنیسم) در بدن شود.
آندروستندیون همچنین ممکن است باعث کاهش تاثیر داروی ضد انعقادی کومادین (وارفارین) شود.
مکمل آندروستندیون در فرم قرص موجود میباشد. شواهد علمی کافی مبنی بر تعیین یک دوز ایمن یا درمانی برای آن وجود ندارد. اگرچه اثرات آندروستندیون نسبتا کوتاه مدت است، اما بقایای این دارو (متابولیتهای آن) میتواند تا ۲۸ روز پس از مصرف شناسایی شود.
شما نباید آندروستندیون را با دیگر مکملهای تجاری ای که به عنوان “ مکمل آندروستندیون “ تبلیغ میشوند، اشتباه بگیرید. از جمله این مکملها میتوان به (1-andro) و (4-andro) اشاره کرد، که هر دو مکملهای مجاز (DHEA) هستند که عقیده بر این است میتوانند باعث افزایش سطح تستوسترون و عملکرد ورزشی شوند (همانند آندروستندیون، مزایای DHEA نیز عمدتا اثبات نشده و اغلب در مورد آن اغراق میشود).