سیماسادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت درباره آخرین وضعیت ویروس کرونا در ایران، اظهار کرد: از دیروز تا امروز (سه شنبه، ۲۷ آبان) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۳ هزار و ۳۵۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۳ هزار و ۷۹ نفر از آنها بستری شدند.
او افزود: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷۸۸ هزار و ۴۷۳ نفر رسید. متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۴۸۲ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۴۲ هزار و ۴۶۱ نفر رسید.
سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد: خوشبختانه تاکنون ۵۷۰ هزار و ۷۷۴ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند. ۵ هزار و ۶۹۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
او ادامه داد: تا کنون ۵ میلیون و ۵۸۶ هزار و ۱۴۱ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
لاری بیان کرد: استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
*** خواندن این مطلب 10 دقیقه زمان میبرد ***
گزارشات از علائم خفیف تا بیماری شدید و مرگ برای بیماری کرونا 2019 حکایت دارند. علائم کرونا میتوانند از 2 تا 14 روز پس از قرارگیری در معرض ویروس پدیدار شوند:
در حال حاضر واکسن بخصوصی برای بیماری کرونا 2019 وجود ندارد. بهترین راه برای پیشگیری از بیماری، جلوگیری از قرارگیری در معرض ویروس است. برای کمک به جلوگیری از انتشار بیماریهای تنفسی، اقدامات زیر را انجام دهید:
در حال حاضر درمان ضدویروسی مشخصی برای کرونا پیشنهاد نشده است. افرادی که دارای کرونا هستند، میبایست مراقبتهای پشتیبانی برای کاهش علایم دریافت کنند. برای حالتهای بیماری شدید، درمان بایستی شامل مراقبت جهت ارتقای عملکرد ارگانهای حیاتی باشد.
به نظر میرسد که سرایت ویروس بیشتر زمانی انجام میشود که افراد دارای علائم و نشانه های بیماری هستند. انتشار ویروس میتواند پیش از بروز علائم نیز انجام شود؛ گزارشاتی در زمینه انتقال ویروس جدید کرونا از این طریق ارائه شده است؛ اما به نظر نمیرسد که این، طریقه اصلی انتشار ویروس باشد.
اینکه ویروس در میان افراد تا چه حد میتواند به راحتی منتقل شود، متغیر است. برخی از ویروسها کاملاً مساوی هستند (به راحتی منتشر میشوند) مانند سرخک، اما برخی دیگر به راحتی منتشر نمیشوند. یک فاکتور دیگر آن است که آیا نحوة انتشار، پایدار است یا خیر.
ویروسی که منجر به بیماری کرونا میشود ظاهراً به راحتی و به شکل پایدار در جامعه منتشر میشود. انتشار در جامعه بدان معنا است که افراد در مکانی قرار داشتهاند و به این ویروس مبتلا شدهاند، و نمیدانند که چگونه و در کجا این کار انجام شده است.
ماسک صورت بایستی توسط افراد استفاده شود که دارای علائم کرونا هستند تا در نتیجه مانع از انتشار بیماری به دیگران شود. استفاده از ماسک صورت برای کارمندان بخش بهداشت و درمان و افرادی که از بیماران مراقبت میکنند، ضروری است.
دستهای خود را بارها در هر روز با آب و صابون حداقل برای مدت 20 ثانیه بشویید، بخصوص پس از رفتن به حمام، پیش از خوردن غذا و پس از گرفتن بینی، عطسه کردن یا سرفه کردن.
اگر آب و صابون در دسترس نیست، از پد الکلی با حداقل 60% الکل استفاده کنید. همیشه دستهای خود را در صورتی که کثیف هستند با آب و صابون بشویید.
درصورتیکه تب داشتید و علایم بیماری تنفسی، مانند سرفه و مشکل در تنفس در شما وجود داشت، در صورتی که با فرض اینکه به کرونا دچار شده است در تماس بودید، و یا به مکانی سفر کردهاید که تعداد افراد بیمار در آن حال گسترش است، با یک متخصص تماس بگیرید و در مورد تماس یا سفر اخیر خودتان صحبت کنید. متخصصین تشخیص می دهند که آیا شما نیاز به تست کرونا دارید یا خیر.
ویروس جدید کرونا ویروسی است که پیشتر شناسایی نشده بود. ویروس منجر به بیماری کرونا 2019 (COVID-19) همانند سایر ویروسهای کرونا دیگری که در انسانها وجود دارند و منجر به بیماریهای خفیفی مثل سرماخوردگی عمومی میشوند، نمیباشد.
تشخیص بیماری کرونا 229E, NL63, OC43 یا HKU1 همانند تشخیص COVID-19 نیست. بیماران دارای COVID-19 به شکل متفاوتی نسبت به بیماران دارای ویروس کرونا عمومی مورد درمان قرار میگیرند.
در 11 فوریه سال 2020، کمیته بینالمللی شجره نامه ویروسها، که محصول نامگذاری ویروسهای جدید است، ویروس کرونا جدید شناسایی شده در ووهان چین را با عنوان سندروم تنفسی شدید کروناویروس 2 یا بهاختصار SARS-CoV-2 نامید.
همانطور که از نام آن برمیآید، این ویروس با کروناویروس مرتبط با سارس (SARS-CoV) که منجر به شیوع بیماری تنفسی شدید سارس در 2002-2003 شد، ارتباط دارد. با این حال، این همان ویروس نیست.
کرونا ویروسها خانوادة بزرگی از ویروسها را شامل میشوند. برخی از آنها منجر به بیماری در افراد میشوند و برخی دیگر، مانند کرونا ویروسهای سگ و گربه، تنها حیوانات را درگیر میکنند. به ندرت کرونا ویروسهای حیوانی که منجر به عفونت حیوانات میشوند، باعث درگیری عفونی افراد میشوند و در میان انسانها منتشر میگردند. به نظر میرسد ویروسی که منجر به COVID-19 شده باشد نیز به همین شکل باشد. سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندروم تنفسی شدید (سارس) دو نمونه دیگری از کرونا ویروسها هستند که از حیوانات به وجود آمدند و در میان انسانها رشد یافتند.
این ویروس ابتدا در شهر ووهان در استان هوبهی در چین منتشر شد. اولین موارد بیماری مرتبط با بازار حیوانات زنده بود، اما ویروس هماکنون در میان انسانها در حال گسترش است. توجه به این امر اهمیت دارد که انتشار فرد به فرد میتواند به صورت یک طیف انجام شود. برخی از ویروسها بسیار مفید هستند (مانند سرخک) و برخی ویروسها اینگونه نیستند.
ویروسی که منجر به بیماری کرونا میشود ظاهراً به راحتی و به شکل پایدار در جامعه منتشر میشود. انتشار در جامعه بدان معنا است که افراد در مکانی قرار داشتهاند و به این ویروس مبتلا شدهاند، و نمیدانند که چگونه و در کجا این کار انجام شده است.
ویروس منجر به بیماری COVID-19 از فرد به فرد منتقل میشود. فردی که شدیدأ به کرونا مبتلا شده است میتواند بیماری خود را به دیگران منتقل کند. پیشنهاد میشود که این بیماران در بیمارستان یا در خانه (بسته به اینکه چقدر بیمار هستند) ایزوله شوند تا زمانی که بهبود پیدا کنند و دیگر خطری برای بیمار کردن دیگران نباشند.
راهبردهای کنونی سازمان بهداشت جهانی در این مورد که در چه زمانی فرد میتواند از قرنطینه بیرون بیاید، به شکل مورد به مورد اعمال میشود و شامل تأمین همه شرایط زیر است:
مشخص نیست که آیا دما و آب و هوا میتواند روی انتشار کرونا تأثیرگذار باشد یا خیر. برخی از ویروسهای دیگر مانند سرماخوردگی عمومی و آنفلوانزا در فصل سرما منتشر میشوند، اما این بدان معنا نیست که امکان بیمار شدن با این ویروسها در ماههای دیگر وجود ندارد. در حال حاضر، مشخص نیست که آیا انتشار COVID-19 با گرمتر شدن هوا کاهش پیدا میکند یا خیر. اطلاعات بیشتری باید در مورد انتقال، شدت و سایر ویژگیهای بیماری حاصل شوند، به تحقیقات در حال انجام است.
علایم کنونی گزارش شده برای بیماران دارای کرونا، شامل علایم تنفسی خفیف تا شدید، همراه با تب، سرفه و مشکل در تنفس هستند.
اگر احساس بیماری میکنید و تب، سرفه، مشکل در تنفس دارید، و یا با افرادی که دارای بیماری کرونا هستند تماس داشته اید، و یا در محلی بودهاید که اخبار انتشار کرونا در آن منتشر شده، با متخصص تماس بگیرید.
خیر. آنتیبیوتیکها کاربردی برای درمان ویروسها نداشته و تنها روی عفونتهای باکتریایی موثراند. با توجه به ویروس بودن عامل ویروس کرونا، برای پیشگیری یا درمان این بیماری، به هیچ عنوان نباید از آنتیبیوتیکها استفاده کرد. مصرف آنتیبیوتیکها تنها در صورت تجویز پزشک و با هدف درمان عفونتهای باکتریایی مجاز است.
در حالی که برخی از داروهای غربی، سنتی یا خانگی، ممکن است باعث تسکین و کاهش علائم ویروس کرونا شود، هیچ مدرکی مبنی بر اثربخش بودن این داروها در روند پیشگیری یا درمان بیماری وجود ندارد. سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای پیشگیری یا درمان کرونا، مصرف خودسرانه هیچ دارویی (ازجمله آنتیبیوتیکها) را توصیه نمیکند. هرچند در حال حاضر، چندین آزمایش بالینی، شامل داروهای غربی و سنتی در حال انجام است. سازمان جهانی بهداشت به محض دستیابی به یافتههای بالینی جدید، اطلاعات به دستآمده را منتشر خواهد ساخت.
خیر. عامل ویروس کرونا، و ویروسی که در سال 2003 عامل شیوع سندرم تنفسی حاد بود، به طور کلی با هم مرتبطاند؛ اما بیماری حاصل از هر کدام از این ویروسها کاملا متفاوت است.
درصد مرگ و میر ناشی از سارس در مقایسه با COVID-19 بیشتر است؛ اما شیوع COVID-19 به مراتب بیشتر از بیماری سارس است. از سال 2003 تا کنون در هیچ کجای جهان شیوع سارس رخ نداده است.
به فاصله زمانی موجود میان ورود ویروس به بدن و شروع علائم بیماری، دوره کمون یا نهفتگی گفته میشود. تخمین زده میشود دوره کمون COVID-19، بین 1 تا 14 روز باشد؛ این دوره معمولا 5 روز طول میکشد. ارزیابیهای حاضر، به محض یافتن اطلاعات بیشتر، بروزرسانی میشوند.
کروناویروسها، گروه بزرگی از ویروسها هستند که میان حیوانات شایعاند. بعضیوقتها این ویروسها، انسانی را آلوده کرده و به این ترتیب ممکن است میان دیگر انسانها نیز گسترش پیدا کنند. به عنوان مثال در ابتدا سارس()SARS-CoV، از طریق گربه زباد و مرس (MERS-CoV) توسط شتر یککوهانه منتقل شدند. منابع جانوری احتمالی ویروس کرونا هنوز شناسایی نشده اند.
برای محافظت از خود (مثلا هنگام سرزدن به فروشگاه حیوانات زنده) از برقراری تماس با حیوانات و یا سطوح در دسترس حیوانات خودداری کنید. همواره از سلامت مناسب غذاها اطمینال حاصل کنید. از گوشت، شیر و اندامهای حیوانی، با احتیاط استفاده کنید تا از آلودهشدن آنها جلوگیری شود. همچنین از مصرف محصولات حیوانی خام یا نیمپز نیز اجتناب کنید.
با اینکه یک مورد ابتلا از طریق سگ در هنگکنگ وجود داشته است، اما تا به امروز هیچ مدرکی مبنی بر انتقال ویروس از طریق سگ، گربه یا حیوانات خانگی دیگر یافت نشده است. COVID-19 عمدتا با سرفه، عطسه یا سخن گفتن فرد آلوده و از طریق قطرات تنفسی منتقل میشود. برای محافظت از خود، دستان خود را به طور کامل و منظم بشورید.
سازمان جهانی بهداشت، همچنان بر آخرین تحقیقات انجام گرفته در این زمینه و دیگر موضوعات مرتبط با COVID-19 نظارت خواهد کرد و به محض کشف اطلاعات جدید، بروزرسانی خواهد شد.
هنوز به طور دقیق مشخص نیست عمر عامل COVID-19 روی سطوح چقدر است؛ اما به نظر میرسد این ویروس، مشابه کروناویروسهای دیگر عمل میکند. پژوهشها (از جمله اطلاعات مقدماتی به دست آمده از COVID-19) حاکی از آن است که کروناویروسها از چند ساعت تا چند روز روی سطوح مختلف باقی میمانند. این امر ممکن است تحت شرایط متفاوت (برای مثال جنس سطوح، دما و رطوبت محیط)، تغییر کند.
با تمیز کردن سطوح آلوده و استفاده از مواد ضدعفونیکننده ساده، ویروس را از بین برده و به این ترتیب از آلوده شدن خود و دیگران جلوگیری کنید. دستهای خود را با شویندههای پایه الکلی یا آب و صابون تمیز کرده و از دست زدن به چشمها، بینی و دهان خود، خودداری کنید.
بله. احتمال آلوده شدن کالاهای تجاری از طریق فرد آلوده، کم است. همچنین، احتمال ابتلا به COVID-19 از طریق بستهای که جابهجا شده، مسافت زیادی را پیموده، و تحت شرایط و دماهای متنوعی قرار گرفته، پایین است.
اقدامات زیر در برابر COVID-19 موثر نبوده و ممکن است منجر به آسیب شود:
در صورت داشتن تب، سرفه و تنگی نفس، تحت هر شرایطی، هرچه زودتر برای دریافت مراقبتهای پزشکی اقدام کنید تا ریسک تشدید عفونت کاهش یابد. حتما سابقه مسافرتهای اخیر خود را با فرد ارائهدهنده خدمات بهداشتی درمیان بگذارید.
ویروس عامل COVID-19، عمدتا از طریق قطرات تولید شده هنگام سرفه، عطسه و سخن گفتن فرد آلوده پخش میشود. این قطرات، برای معلق ماندن در هوا بیش از حد سنگین هستند و به همین جهت، سریعا بر روی زمین یا سطوح دیگر سقوط میکنند.
اگر در یک متری فرد بیمار قرار بگیرید، ممکن است ویروس را استنشاق کرده و آلوده شوید. همچنین در صورتی که پس از لمس سطوح آلوده، دستان خود را تمیز نکنید، با دست زدن به چشمها، بینی و دهان خود، به ویروس آلوده خواهید شد.