استمیزول یک مشتق piperidine و یک آنتی هیستامین غیر آرام بخش با دوره فعالیت بسیار طولانی است و فعالیت شدید آرام بخشی یا آنتی موسکارینی ندارد. از این دارو جهت بهبود علائم آلرژی از جمله در رینیت و ورم ملتحمه و در اختلالات پوستی مثل کهیر استفاده می گردد. فرآورده های این دارو هم اکنون در بیشتر کشورها از سطح بازار به خاطر خطر عوارض جانبی آن جمع شده است.
آستمیزول با هیستامین در اتصال به گیرنده های 1H موجود در مجاری گوارشی, رحم, دیواره عروق خونی بزرگ و عضلات برونش ها رقابت می کند . اتصال آستمیزول به گیرنده های 1H قابل برگشت است و باعث مهار ادم, برافروختگی و خارش ناشی از هیستامین می شود. از آنجا که آستمیزول از سد خونی مغزی نمی گذرد و تنها به گیرنده های 1H محیطی متصل می شود, عوارض ناشی از تضعیف سیستم عصبی مرکزی آن مختصر است. داروی آستمیزول همچنین به گیرنده های 3H نیز متصل می شود که مسئول عوارض جانبی داروست.
آستمیزول به عنوان یک آنتی هیستامین نسل دوم که قادر به عبور از سد خونی مغزی نمی باشد عوارض جانبی معمول آنتی هیستامین های نسل اول را ندارد. این دارو تضعیف سیستم اعصاب مرکزی, خواب آلودگی و گیجی ایجاد نمی کند. آستمیزول در درمان علائم ناشی از هیستامین مانند کهیر, خارش و ادم به کار می رود .
آستمیزول به سرعت از سیستم گوارشی جذب می شود. در خصوص حجم توزیع آن اطلاعات کافی در دسترس نیست. اتصال پروتئینی دارو بالاست (96.7 درصد) و عمدتا در کبد توسط آنزیم های سیتوکروم متابولیزه می شود و در مدفوع دفع می گردد. نیمه عمر دارو یک روز می باشد.
آلرژی , التهاب ملتحمه1 , رینیت آلرژیک
یک قرص 10 میلی گرمی یک بار در روز
نکته : باید از افزایش دوز جهت افزایش اثربخشی اجتناب شود.
ازدیاد حساسیت به این دارو یا ترکیبات موجود در آن
مصرف همزمان با اریترومایسین, کتوکونازول و ایتراکونازول
اسهال , سردرد , تهوع , خشکی دهان , گیجی , افزایش وزن , عصبانیت , افزایش اشتها , خواب آلودگی , خستگی , درد مفاصل , درد شکمی , آریتمی , سنکوپ , فارنژیت , التهاب ملتحمه
اریترومایسین , ایتراکونازول , کتوکونازول , نفازودون , افاویرنز , پروکائین آمید , اسپارفلوکساسین , وندتانیب , دروپریدول , اولیندومایسین , توکاتینیب , رموکسی پراید , فیداکسومیسین , هالوفانترین , میبفرادیل , دلاویردین , ورنا کالانت , بداکیلین , لوپیناویر + ریتوناویر , زیپراسیدون , نلفیناویر , زیلوتون , روکسیترومایسین , لرکانی دیپین , گرپافلوکساسین کتوکونازول و ایتراکونازول : به علت مهار آنزیم های سیتوکروم ممکن است متابولیسم آستمیزول مختل شده و غلظت خونی دارو بالاتر از حد مجاز شود که احتمال اثرات جانبی خطرناک مانند آریتمی افزایش می یابد. به علت مشابهت ساختاری فلوکونازول و مترونیدازول و مایکونازول سیستمیک به کتوکونازول, مصرف این داروها نیز با احتیاط فراوان صورت گیرد.
ماکرولیدها (اریترومایسین): به علت مهار آنزیم های سیتوکروم ممکن است متابولیسم آستمیزول مختل شده و غلظت خونی دارو بالاتر از حد مجاز شود که احتمال اثرات جانبی خطرناک مانند آریتمی افزایش می یابد. به علت مشابهت ساختاری کلاریترومایسین و آزیترومایسین به اریترومایسین, مصرف این داروها نیز با احتیاط فراوان صورت گیرد.
در صورت وجود هرکدام از موارد زیر قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت شود:
C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام میدهد. )
ستیریزین , فکسوفنادین , لوراتادین