آزاسیتیدین (Azacitidine) با نام تجاری ویدازا VIDAZA جزء گروه داروهای شیمی درمانی است که در درمان سندرمهای میلودیسپلاستیک و همچنین لوسمی حاد مغز استخوان مورد استفاده قرار می گیرد.
سرطان خون ، لوسمی یا لوکمی (Leukaemia) گروهی از انواع سرطان است که معمولاً از مغز استخوان شروع میشود و باعث شکلگیری تعداد زیادی گلبول سفید غیرطبیعی میگردد. این گلبولهای سفید خونی به صورت کامل تشکیل نشدهاند و به آنها بلاست یا سلولهای لوکمی یا سرطان خون گفته میشود. نشانههای این بیماری شامل مشکلات خونریزی و کبودشدگی، احساس خستگی شدید، تب و خطر افزایش عفونت میشود. این نشانهها به دلیل نبودِ سلولهای خونی طبیعی ایجاد میشوند. تشخیص این بیماری با استفاده از آزمایش خون و بیوپسی مغز استخوان صورت میگیرد.
آزاسیتیدین یکی از داروهای ضد سرطان موجود است که در بیمارهای سرطان خون ، لوکمی مزمن میلومونوسیتیک و آنمی برگشت پذیر تجویز می شود.
اثر ضد سرطانی خود را از طریق مهار DNA متیل ترانسفراز اعمال کرده در نتیجه باعث کاهش متیلاسیون DNA می شود. هم چنین اثرات مستقیم سمی روی سلول های خونی غیر طبیعی در مغز استخوان دارد.
در دوران مصرف آزاسیتیدین باید از بارداری خودداری کرد زیرا تاثیر سوء بر جنین خواهد داشت. در صورت مصرف دارو از شیردهی به نوزاد خودداری کنید.
آسیب به جنین و تراتوژنیسیتی این دارو در حیوانات دیده شده است. لذا حین درمان از بارداری جلوگیری گردد. مردان نیز در حین استفاده از این دارو نبایستی پدر شوند.
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض میبایست به پزشک اطلاع داده شود:
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
هنوز مشخص نیست که این دارو ایزوآنزیم های سیتوکروم را مهار می کند یا نه. هنوز مطالعات مبنی بر تداخل این دارو با داروهای دیگر انجام نشده است.
کاهش اثرات داروها توسط آزاسیتیدین
(داخل مثانه ای)، تست پوستی کوکسیدیوئیدس ایمیتیس، لنوگراستیم، لیپگفیلگراستیم، نیولومب، پیدوتیمود، سیپولوسل تی، واکسن آبله و آبله میمونی (زنده)، ترتوموتید، واکسن ها (غیر فعال و زنده)
کاهش اثرات آزاسیتیدین توسط داروها
اکیناسه
افزایش اثرات داروها توسط آزاسیتیدین
باریسیتینیب، کلوزاپین، دفریپرون، فینگولیمود، لفلونومید، ناتالیزوماب، سیپونیمود، توفاسیتینیب، اوپاسیتینیب، واکسن ها (زنده)
افزایش اثرات آزاسیتیدین توسط داروها
کلرامفنیکل(چشمی)، کلادریبین، دنوزومب، دیپیرون، مزالامین، اوکرلیزومب، پالیفرمین، پیمکرولیموس، پرومازین، رفلومیلاست، تاکرولیموس (موضعی)، تراستوزوماب
تداخل با غذا
ذکر نشده است.
انزالوتامید – پالبوسیکلیب – راموسیرومب – اوسیمرتینیب – لاپاتینیب – اوه لومب – کابازی تاکسل – وورینوستات – رومی دپسین – پرالاترکسات – اوفاتومومب – پازوپانیب – نالرالبین – سونیتینیب – سورافنیب – پانی تومومب – نیلوتینیب – ایگزابپیلون – ارلوتینیب – داساتینیب – ودتینیب – ایبروتینیب – رگورافنیب – آرسنیک – مجسترول –
چرا باید این دارو در داروخانه دولتی با نسخه داده نشود و فقط در بازار اذاد تا امپولی ۸ملیون بفروش برسد
وارد کننده این دارو دولت هست ولی دارو در بازار اذاد بفروش نیرسد
کو گوش شنوا